Gàlim

Aproximadament, el bloc de Pep Albinyana

El Ball dels Locos d’Algemesí

Muixeranga d’Algemesí davant l’Ajuntament de València, Las Provincias, 17 de març de 1934

Sempre he cregut que la ignorància permet d’estar aprenent contínuament. Ja ho vaig comentar no fa molt parlant precisament del tema a què aniré a parar al final.

Com més poques coses saps, més en tens per aprendre. I això és un goig, sempre que no sigues un militant actiu de la ignorància, dels que menyspreen saber i es burlen de tot allò que ignoren.

Ara bé, una cosa que no m’havia passat mai és que gràcies a un d’aquests abertzales de la burrera acabara jo sabent una cosa més. I una de ben interessant.

Circula per internet un vídeo d’una persona que increpa el batle de València, Joan Ribó, a qui acusa d’haver dut castellers a València, com si això haguera sigut una ofensa a la terra valenciana. O a l’asfalt, que de terra cada volta n’hi ha més poca. La bona qüestió és que sembla que aquell home no sabia  -crec que no volia saber- que van ser una colla de muixeranguers els que anaren a la desfilada de les Magues de Gener.

Però anem al cas. Arran del vídeo, per rebots m’ha arribat un retall de premsa que després he pogut completar a tot l’article. És del diari Las Provincias del 16 de març de l’any 1934, i explica diverses curiositats i activitats de la programació de les falles d’eixe dia. Entre més, l’actuació de la Muixeranga d’Algemesí a la plaça d’Emilio Castelar, davant de l’Ajuntament. I quan explica en què consisteix la Muixeranga, diu que els membres de la colla ‘van vestidos estrafalariamente, pues la danza se llama, también, Ball dels locos, y sus ejecutantes llevan un uniforme (?) de locos que se reduce a un pantalón y blusa listado y un gorro con orejeras’.

Efectivament, ja havia tirat mà d’això de la ignorància i de poder aprendre per a començar un text que parlava del nom del Ball dels Locos per a les muixerangues d’altres pobles, a banda de l’Olleria. Però en aquell no feia referència a Algemesí, i ara ja el podem afegir.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per albinyana | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent