Subvencionar l’enemic

El fet és gravíssim, de manera que no sóc capaç de fer un escritet amb to sorneguer com m’abelliria. Però tampoc sóc capaç de deixar-ho passar.

El cas és una notícia publicada en un mitjà que habitualment fa les coses en castellà. Sobretot el paper imprés. Parla d’un cas més que probablement de violència de gènere, amb un final tràgic, i diu que abans del desenllaç fatal la víctima ja havia aparegut ‘amb cardenals’. Toca engolir-se la broma, perquè l’afer és massa seriós.

Però és evident que deixar en mans dels traductors automàtics la premsa ‘en valencià’ és un mal negoci. Sobretot si a més encara ho subvencionem. Perquè, com ara en aquest cas, paguem per afavorir la substitució lingüística que condemna les ‘blaüres’ a convertir-se en un arcaisme substituït per uns ‘cardenals’ que van menjant-se’ns la llengua. I com aquest cas, n’hi ha a garberes. Caldrà mirar alguna solució ràpida. I no, no parle del Levante.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *