Gàlim

Aproximadament, el bloc de Pep Albinyana

Generalitat; què mana?

La notícia és que el Consell va aprovar l’altre dia el decret que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’administració de la Generalitat d’avall. Diu que s’aplicarà una discriminació positiva a favor del valencià, que serà la llengua en què els funcionaris s’adreçaran en primer moment als ciutadans.

Veurem com queda la cosa, però m’ha fet gràcia com ho han explicat al diari La Veu, que ho exemplifica amb la frase ‘Generalitat; què desitja?’. Això, diuen, vindria a ser què ens diran quan despengen el telèfon en els departaments de la Generalitat. Sempre és bo que de primera et parlen en valencià: ja sabem que hi ha qui només de sentir castellà canvia de llengua de braç. Però no m’apanya la fórmula de resposta telefònica.

Jo crec que aniria millor ‘Generalitat, què voleu?’, o ‘Generalitat; què volia?’. Amb tot, si haguérem de triar-ne una i puguérem votar, jo ho faria sense cap mena de dubte per ‘Generalitat; què mana?’. Potser perquè em recorda la meua infantesa… digueu-ne nostàlgia, encara que la veritat és que aquells parlars, allunyants del ‘valencià de llibre’ a voltes massa plastificat i calcat, i tret d’alguns castellanismes suportables, eren plenament genuïns. I si proposem que diguen això? Què mana? Al cap i a la fi, és una fórmula de respecte, i els ciutadans el mereixem.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per albinyana | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent