No ens hauríem d’equivocar de problema

Encara recorde la vesprada en què Josep Ll. Carod-Rovira m’explicà, entusiasmat, que havien fitxat la Pilar Rahola per a la la llista electoral d’ERC en 1993. L’home n’estava molt devanit, i a mi em semblava que amb motiu. Després les coses van anar com van anar, amb els pleits i la fugida no massa modèlica d’aquella dona.

No li tinc una estima ideològica (tampoc si parlàrem de qüestions cíviques) especial. Potser és una cosa irracional, però la seua facilitat per a aparéixer i figurar en programes televisius i radiofònics pròxims a l’espectacle o al ‘vedetisme’ (i no és ella només) no m’ajuden gens a veure-la millor. Per això no m’ha estranyat la seua resposta twittera i desencaminada a les afirmacions de Mónica Oltra. Que tampoc no eren gens afortunades.

Que no volia dir que els diners promesos per a Catalunya eixiran o deixaran de vindre al País Valencià? Això vull creure. Que s’ha interpretat (erròniament o deliberadament) d’una altra manera? Ja es veu que sí.

Però el que és cert és que no té sentit amplificar una discussió inútil. No té trellat que ara polemitzem sobre qui s’endurà els diners (i no diré que el Levante-EMV no estiga caient en la temptació) quan sabem massa bé que el cas no és qui se’ls endú, sinó d’on ixen, que és de les nostres butxaques. I dic nostres en el sentit ampli: de Salses a Guardamar i tot això. I la polèmica, si és estèril per a nosaltres, ja sabem a qui beneficia.

El que ens ha de preocupar als valencians és, ara quan el Principat diga que ja en té prou i comence a imprimir passaports propis, com ho farem per a pagar encara més.

12 pensaments a “No ens hauríem d’equivocar de problema

  1. Trobe que Pilar Rahola té raó, però crec son unes declaracions de la senyora Oltra de fa temps. O les ha tornat a fer? Si les ha tornat a fer és molt lamentable. Si són les mateixes de fa temps són ganes d’emmerdar amb unes declaracions desafortunades.

      • He tingut oportunitat de sentir l’entrevista des d’un arxiu al web de RNE. No hi ha cap malentès possible, l’entrevistador parla de Catalunya i Mónica Oltra diu allò de “al final están mejor financiados los que montan el pollo más grande”, l’entrevistador sembla que ho ha entès perfectament i li pregunta si el govern valencià haurà de “montar otro pollo” perquè el govern de Madrid faça cas al valencià i la vice-presidenta torna a dir la frase, és a dir, no és una frase fora de context, és una frase que està al seu argumentari perquè l’any passat en plena campanya electoral la va dir. A més la referència va ser molt directa, “Barcelona sí i València no”. “Es veu que no generar problemes està castigat”. En aquell moment parlava sobretot del port de València què rebia menys inversions que el de Barcelona. Lamentable! A més Mónica Oltra sembla només li interessa València, quines inversions li han donat al port d’Alacant? Mentrestant els diners al port de València han servit per al “pelotazo” de la fórmula 1 o l’especulació immobiliària. Han tirat els diners en una infraestructura que no té sentit mentre l’ample de via europeu no arribarà al port d’Alacant. A més el govern a València fa amb Alacant el mateix que Madrid fa amb València amb el sistema de finançament autonòmic, és a dir, donar menys diners del que correspon tenint en compte població i aportació al PIB. El greuge ha estat als anys de govern del PP a la Generalitat i es repeteix ara amb el govern PSOE-Compromís. Un informe de l’INECA (Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant) revela com la província d’Alacant va rebre el 2016 5,65 milions d’euros menys dels que hauria de rebre per població i 39,71 euros menys que la província de Castelló, que va rebre 64,3 euros per habitant. I sí, el problema serà, si Catalunya es fa independent, com ens ho farem per a pagar encara més la festa dels madriles.

  2. Oltra ja s’havia expressat en termes similars a la roda de premsa del Consell i encara no entenc on està el problema… preguntà si els valencians havíem de montar el pollo també per a rebre una financiació justa, i es veu que sí. Altra cosa és la senyora Rahola, que es dedica al circ mediàtic de “Catalunya contra tots” en què la dreta catalana ens inclou als germans de llengua valencians i balears massa sovint. Encara ens voldran explicar a nosaltres el blaverisme! A compromis, precisament! Al Principat hi ha el refrany “Valencià i home de bé no pot ser”, i nosaltres ja estem acostumats al desconeixement, condescendència i generalitzacions de certa mena de catalans… Sempre a favor de la germanor, però cal que valencians i catalans comencem a parlar de tu a tu.

    • Aneu a remolc, és el vostre problema. I Oltra ja ha demostart molts cops que és com Podemos, molt soroll per no canviar res. Sort…

  3. Tú ho has dit Albinyana, no té sentit amplificar aquesta discusió. Del nord, del sud, de les illes, sempre hem patit, i patirem, personatges com la Rahola que té el seu públic i prou, i polítics que diuen el que no han de dir quan són al Govern. Som molts, silenciosos, invisibles, que ens parlem de tu a tu, sense més. El beneficiat de tot plegat, ja ho sabem, el de sempre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *