28 de desembre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Sobre la ?rebel·lió democràtica? africana

Arran de l’anomenada primavera àrab que tant ha agradat els governs occidentals i, que dit sia de passada, fins fa poc no tenien massa problema amb els règims deposats, s’ha recuperat un vell concepte: ?rebel·lió democràtica?. Des de la caiguda de la Unió Soviètica i el Pacte de Varsòvia que no sorgia l’ocasió per demostrar que les democràcies capitalistes occidentals són ?la fi de la història?, ?el millor dels sistemes? o en tot cas ?el millor dels mals?.

Dins la incultura respecte la història de l’Àfrica que impera en la nostra educació (on m’hi incloc) s’entenen aquests emmirallaments. Ara bé, si revisem una mica la història del continent, des de temps molt anteriors a la colonització europea ja s’entenia que en el moment que un estat (fos en la forma que fos) no acomplia amb unes funcions al servei del poble, aquest tenia la legitimitat d’alçar-se i derrocar el règim per constituir-ne un de nou.

Des de la prepotència europea ens venen la moto de ?l’emmirallament en les democràcies occidentals? i aquesta visió només pot obeir a dos motius: O bé és incultura sobre Àfrica difosa per pseudoperiodistes i opinòlegs, o bé és una ensabonada estètica i diplomàtica per allisar el terreny del colonialisme econòmic que ?les democràcies? desitgen.

De fet, m’imagino que van força lligades, mentre no coneguem la història del continent d’on prové l’espècie humana (segons les teories evolucionistes i l’antropologia) seguirem veient l’Àfrica com una sabana on les persones viuen en tribus, vesteixen pells de lleó i són caníbals. Estaria bé deixar d’ignorar que abans del colonialisme hi havia ciutats africanes de la mateixa mida que la Londres contemporània i que si Àfrica es troba com es troba no és per problemes tribals, o d’incultura sinó pel rapte massiu de ciutadans que va suposar l’esclavisme capitalista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!