ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

UN ESTAT QUE NO ESCOLTA

Desprès de l’oferiment del President Puigdemont ahir a Madrid donant tota mena de facilitats a l’Estat per negociar tots els termes del Referèndum i donar la veu al poble, ens hem trobat amb algunes declaracions amb el no per resposta com sempre. De fet el Ministre Fernandez Diaz ens deia que el President va perdre una oportunitat per parlar amb Mariano Rajoy ahir, caldria preguntar-li sobre que i com es pot parlar amb algú que mai es vol asseure a l’altre costat de la taula i amb la negació al diàleg per bandera.

De fet la no presència de persones del Govern espanyol a la Conferència ja es simptomàtica, sort que el món es mou en altres parametres, diguem-ne democràtics i alguns ambaixadors van driblar la pressió per no assistir de la diplomàcia espanyola i com diu en Germà Capdevila segur en van prendre bona nota. De fet veiem com la forma d’actuar espanyol no canvia i es denega el visat a un grup de policies kosovars que havien de participar en un congrès de la dona policia a Barcelona, pel simple fet que no reconeixen un Estat que fins hi tot Serbia, recordo al que pertanyia ja ho ha fet, i de pas s’han saltat la lliure circulació per l’espai Schengen aquell del qual també ens amenacen sortirem els catalans, veure per creure.

Notícies d’un ambaixador
Germà Capdevila
“A l’atenció de la Cancelleria: En representació de la legació diplomàtica del nostre país a Madrid, vaig assistir a la conferència que el president de Catalunya, Carles Puigdemont, va fer davant d’un nombrós auditori en aquesta capital. El líder català ha fet un oferiment molt concret al govern de l’Estat, per pactar la forma i el contingut d’un referèndum a Catalunya.”

“He vist entre els assistents a col•legues i agregats diplomàtics de diferents estats europeus, com ara Gran Bretanya, França, Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Irlanda i Grècia, entre d’altres. Una presència destacada, bo i considerant les gestions discretes però intenses del ministeri d’Afers Exteriors local per evitar la nostra presència a la conferència. M’ha sorprès molt especialment l’absència de qualsevol representat oficial o oficiós del govern espanyol, així com dels dos principals partits polítics de l’Estat.”

“La mà estesa del president català, obert a pactar la data, la pregunta i fins i tot les majories necessàries per validar el referèndum, contrasta amb la total ignorància per part de l’Estat, que només respon per via judicial. M’aventuro a pronosticar que Catalunya es veurà empesa cap a la proclamació de la república per la negativa espanyola a seure en una taula de negociació, o a oferir una alternativa plausible a la independència.”

“Seguirem els esdeveniments amb atenció. Salutacions cordials. L’ambaixador a Madrid.”

—–

És probable que aquesta carta fictícia s’assembli molt als informes que avui sortiran de moltes ambaixades madrilenyes cap a les respectives cancelleries. La presència de tants representats estrangers ahir a Madrid és una prova fefaent que Europa observa amb atenció el que passa i passarà a Catalunya. Catalunya ofereix diàleg, Espanya respon amb persecucions judicials, i el món en pren nota.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.