ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

UN ESTAT DE FIRETA

La prova del cotó es implacable, i la gestió de la visita del Primer ministre italià Matteo Renzi per les víctimes de l’accident d’autocar a Catalunya, seguit posteriorment de la gestió del retorn dels catalans atrapats pels atemptats de Brussel·les donen la sensació que l’Estat es Catalunya i que Espanya ha passat a la categoria de fireta.

Un Estat ha d’actuar com a tal sempre, qualsevol part del seu territori es Estat per tant ha de ser tractat igualment, no es pot entendre d’altra manera. De fet trobem dos elements en l’accident de Fraginals i el tracte a Catalunya. El primer es l’excusa judicial com a arma per no usar la democràcia. Un intent penos de voler espantar a les institucions i a la societat en general oblidant la separació de poders i evitant donar la paraula a la gent per resoldre el problema com qualsevol democràcia normal faria servir. Una manera de demostrar la manca de qualitat democràtica i una actitud propia d’altres temps o altres regims, alhora que de falta de respecte als drets elementals de la ciutadania, precisament on resideix la sobirania.

Catalunya amb tots els respectes no es Múrcia, ni Extremadura posem el cas, la mateixa Constitució espanyola distingeix entre nacionalitats i regions, la nostra pertany a les primeres, o sigui que saben perfectament la realitat nacional i la voluntat de ser catalana que no es pot amagar amb un maltractament absurd que no amaga la realitat. Aquest arriba a no complir amb els mínims exigits en un cas com l’accident i la rebuda del mandatari italià qua hauria d’haver estat rebut pel president espanyol conjuntament amb el català, però en comptes d’això s’intenta evitar que el president català compleixi amb normalitat. Tota una falta de respecte i una visualització de com funciona o funcionarà el nostre nou Estat reben com cal a Renzi i acompanyant amb tota la seva visita com es de rebut.

Per altra banda al cor d’Europa veiem com el Govern català va actuar ràpidament proporcionant transport per poder organitzar la tornada dels catalans al seu lloc d’origen. Celeritat i eficàcia, son coses d’un Estat modern i on les estructures han de ser prou agils per servir a la ciutadania i afrontar qualsevol situació eliminant traves innecessàries.

Europa ha vist un cop més la diferència entra Catalunya i Espanya en tots els sentits, i la imatge va més que mil paraules com diuen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.