ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

RECENTRALITZACIÓ EXPRESS

General

El Govern espanyol segueix amb la seva modificació encoberta de la Constitució per recentralitzar per la porta del darrere l’Estat de les Autonomies. Així ho veiem amb l’informe enviat a les comunitats autònomes amb l’objectiu de recuperar òrgans i poders autonòmics, amb l’excusa de les duplicitats administratives. Una nova ofensiva per afeblir encara més el trist poder de Catalunya i donar el cop de gracia al sistema fins ara vigent.

 

La vicepresidenta espanyola ha traslladat un informe amb els criteris per eliminar aquestes duplicitats entre l’administració de l’Estat i les comunitats, volent reduir despesa i guanyar eficiència, amb una idea clara, tot el que es pugui fer des de l’Administració central que no ho facin les comunitats autònomes. Es plantegen 120 mesures i elaborades unilateralment per la Moncloa. En cas d’anar endavant, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el CEO, Meteocat o oficines comercials a l’estranger serien suprimides. La finalitat es centralitzar les contractacions, compres i concessions de qualsevol servei arribant com exemple el subministrament de paper per impressores. Un nou atemptat a l’Esta de dret que tant diuen defensar.

 

Efectivament, la intocable Constitució, sembla que per modificar de dalt a baix el sistema autonòmic no es necessari, i per seguir el criteri de dominar i centralitzar les competències atorgades amb anys a les autonomies com si fossin enèmics del mateix Estat. Primer de tot, un informe d’aquestes característiques i que implica sobretot les comunitats hauria de requerir un consens i implicació en l’elaboració de les mateixes, cosa que no ha estat així, amb una mesura sota un sol prisma i amb la unilateralitat com a bandera.

 

La idea bàsica d’eliminar duplicitats administratives en temps de crisi i per guanyar eficiència segurament no es dolenta, però aplicada això, veiem com nomes  es suprimeixen organismes d’una part, i l’altra amb flagrants despeses innecessàries de diners com el Ministeri de Cultura per posar un exemple de molts i que amb les competències traspassades no te cap sentit.

 

Un objectiu molt clar es eliminar organismes com els esmentats i passar a ser controlats directament per l’Estat central omnipotent i amb l’exclusiva del poder, anant en contra de la lògica elemental de que l’administració propera es més eficient. Sí arribem al punt de demanar permís i justificar demanar paquets de folis per les fotocopiadores, i no volem marxar d’aquest estat, haurem d’exigir suprimir l’autonomia de fireta i treure aquest engany que ja fa massa temps que dura.

 

En definitiva, aquesta es la tàctica del Govern que tothom sap, i que demostra el tarannà d’aquest estat on la uniformitat i el poder totalment controlat per Madrid es la guia. Aquests 30 anys d’enganys arriben a la seva pura i crua realitat, i cal ser clars sense més espera, el 2014 ens espera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.