ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

PUNT CALENT

La tensió a la frontera russa i ucraïnesa va pujant de temperatura tal com s’esperava. De fet l’anunci de Vladimir Putin ahir era el que es preveia per aconseguir arguments per totes les accions que puguin venir després.

Aquest joc geopolític de primera magnitud puja un nou graó amb el reconeixement de Russia dels territoris de Donetsk i Lugansk com a Repúbliques independents. Uns territoris amb majoria russia i que de fet Ucraïna ja no controla des del 2014 però que no han estat reconeguts per cap Estat del món. Ara la barra lliure es servida, ja que Russia pot i de fet ja ho està fent posar el seu arsenal militar en aquests territoris per protegir-los i de pas com veiem amb el Dombas seguir aquesta invasió per capítols que pretenen. De fet en el seu discurs ha considerat Ucraïna part integral de la seva historia. En el rerafons l’acostament de l’OTAN a les seves fronteres i els moviments ucraïnesos per formar part de la mateixa i allunyar-se de l’orbita sovietica. Per part de la resta del món, ja han aparegut les condemnes pertinents, apart de la negació de l’existència d’aquests nous Estats amb sancions per qui tingui tractes. El president espanyol ja ha condemnat el reconeixement unilateral dels territoris separatistes i denunciat la violació de la legalitat internacional.

Independentment de la hipocresia mundial en el seu conjunt, que els interessos de poder i economics passen per davant de les mateixes persones, cosa ja sabuda. Trobem que hi pot haver un bany de sang on moltes persones innocents poden morir o perdre tot el seu patrimoni o vida com un dany colateral al primer item que deia. En el rerefons dels canvis territorials i en un món on el respecte a la gent fos el primer de tot, un simple mecanisme per poder facilitar el poder real de la gent ha decidir el seu futur resoldria molts problemes. Un territori amb el suficient percentatge de petició d’independència, hauria de ser suficient per posar en marxa un referèndum real amb totes les garanties i explicacions de pros i contres, on tothom hi tingues veu sense drames i acceptant finalment els resultats amb el reconeixement immediat de la resta d’Estats del planeta.

Es tant senzill com això, si les persones fossin el centre del sistema com seria desitjable. Malauradament ja sabem que son un simple instrument restringit i coartat pel mateix sistema de poder instaurat en benefici del poder economic del mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.