ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

PARANOIA O MALA FE

Ahir vam tornar a llegir en una entrevista com l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa ens deixava una d’aquelles frases que questiona si es un cas de mala fe o algun tipus d’enfermetat que se’ns escapa “Cuando los catalanes salen de Cataluña, el catalan no les sirve. Son españoles”.

Aquest autèntic feixista, l’hem vist diversos cops amb manifestacions al costat de l’extrema dreta i sempre atacant pobles com Catalunya, simplement perquè democràticament volen decidir el seu futur, o simplement per gaudir d’un idioma propi que es una part fonamental de la seva identitat. Això nomes es pot dir feixisme, i no es pot considerar cap insult. La intolerància contra la diferència i la imposició com a forma de vida davant els demes.

Es fa estrany que una persona que ha estat premi nobel de literatura i amb una obra extensa, pugui rebaixar el seu suposat nivell intel·lectual a límits tant miserables com la frase abans descrita per un simple odi ideològic que el ridiculitza com instrument d’aquesta extrema dreta o nacionalisme ranci espanyol que no evoluciona.

Si realment creu el que diu, es un complet ignorant al servei d’una causa que mereix el major dels menyspreus. Que quan un català surt fora, el seu idioma no li serveix excepte a la Catalunya nord o l’Alguer per exemple ningú ho pot discutir, i encara més al ser un idioma petit que pràcticament no es parla en la resta del planeta. Es una obvietat que tothom sap i que de fet no es cap problema. El que no seria, es una excepció pel fet de ser el català, ja que el mateix podriem dir del japonesos, els islandesos o els noruegs per exemple, i de fet en la seva mesura de tots els idiomes del món. Una llengua tant parlada com el xinés, no te recorregut fora de les seves fronteres, el francés en bona part del món, el castellà fora d’Espanya i bona part d’Amèrica del Sud i Central tampoc, fins hi tot l’anglès que sembla la llengua mundial trobariem llocs on segurament ens donaria moltes dificultats.

Rebla el clau afegint “son españoles” que delata el seu nacinalisme feixista barrejant la llengua d’una persona i l’Estat on viu, quan son coses diferents. Aquest personatge potser encara no sap que Catalunya te una llengua propia, un terme que fa molta rabia als furibunds nacionalistes espanyols que es diu català, i simplement es la seva, no es ni millor ni pitjor que qualsevol altra, i te totes les limitacions de les llengues petites en el món, res més.

Paranoia o mala fe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.