ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

NOUS ACTORS MATEIXOS FETS

Encara hi ha comentaris sobre el debat a quatre espanyol de dilluns. Molt s’ha parlat i com arriba a la conclusió en Germà Capdevila, la nova actualització, una mena de versió 2.0 de l’Estat amb els mateixos fonaments inalterables sembla arribarà amb el canvi d’un actor que amb un nou llenguatje i look intenta arribar a sectors ja cansats dels actors de sempre. En el fons canvi de color amb la mateixa recepta per Catalunya. Aquest es el vertader missatge d’unes eleccions espanyoles que res ens portaran de nou per resoldre el nostre problema.

El PSOE ha mort. Visca el PSOE!

Germà Capdevila

El disseny polític de l’Espanya de la Transició contemplava un bipartidisme dreta-esquerra amb els papers ben repartits per garantir que allò que s’havia deixat atado y bien atado es mantingués sota control.

Una de les dues potes d’aquest sistema està en retrocès. El PSOE no sap com fer front a l’aparició de Podemos, una força que ha sabut tranquil•litzar a l’establishment de Madrid i que està disposada a ocupar el seu lloc en el tauler de joc.

Podemos ha optar per replicar el mateix model que durant 40 anys va donar bons resultats als socialistes, una opció que duu a dins el germen de la seva inestabilitat futura. Durant dècades, el PSOE va funcionar amb una ànima dual. A les Espanyes, el centralisme recalcitrant dels Bono i els Rodríguez Ibarra era el Dr. Jeckyll i el federalisme catalanista del PSC era Mr. Hyde.

La proposta dels de Pablo Iglesias va pel mateix camí. A Espanya es parla de La sonrisa de un país i a Catalunya del somriure “dels pobles”. A Espanya es defensa un corredor central que fa pudor de PP i a Catalunya es crida a favor del corredor mediterrani. A Espanya s’anuncien mesures recentralitzadores en educació i en cultura i aquí de la plurinacionalitat.

Com amb el PSOE, però, qui mana és Madrid. Les propostes del PSC mai no van ser escoltades a la capital del Regne. L’aposta de Podemos pel corredor central és al programa electoral, la del corredor mediterrani, no. Aquí es defensa un referèndum acordat com a condició sine qua non per formar govern. Iglesias, però, declara que no hi ha línies vermelles.

El panorama polític a Espanya canviarà després del 26-J, amb nous actors i nous partits, però no ens enganyéssim pas, les coses no canviaran tant com ens volen fer creure. Sobretot per a Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.