ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LES REGLES BÀSIQUES DE LA DEMOCRÀCIA

En el marc del Fòrum Econòmic Mundial a Davos, el Monarca espanyols parla del procés amb els termes que ha minat les regles bàsiques de la democràcia i que la Constitució no és un mer ornament, sinó l’expressió de la voluntat dels ciutadans espanyols i el pilar de la seva existència democràtica.

Parla de preservar l’imperi de la llei com una pedra angular de la mateixa democràcia i respectar el pluralisme polític, un principi bàsic. Els desacords es resolen mitjançant les regles democràtiques.

Bon intent, però crec que el món ha vist moltes coses últimament que van en direcció contraria a aquella que vol vendre, i que en qualsevol cas, si es una obvietat no hi ha necessitat d’afirmar que ets una cosa o un altra, a no ser que la realitat aporti indicis de direccions oposades al descrit.

Com un procés que emana de la sobirania popular que el seus representants escolten, el posen en els seus programes electorals, tenen el suport del volt dels ciutadans, el posen a referèndum i finalment intenten implementar-lo pacíficament i democràticament, pot ser diferent a les regles bàsiques de la democràcia. Precisament segueix les regles fonamentals, el vot de la ciutadania i l’implementació dels programas electorals que aquesta ha validat.

La Constitució no es un ornament, però tampoc es l’eina de coacció i imposició a la sobirania popular, cal aclarir-ho. Es un pilar del poble, quan aquesta s’adapta als reptes que la ciutadania va plantejant no quan els prohibeix i es un tap per retallar drets als ciutadans. La llei s’ha de respectar, no hi ha dubte, però aquesta mai pot estar per sobre de la democràcia, i els desacords es resolen amb el diàleg i l’adaptació de les lleis que facin falta per poder arribar a l’arrel del problema, mai amb la imposició, repressió i violència desmesurada per apaivagar els anhels d’un poble.

Aquesta última part, ja l’ha vista tot el món, i per molt que el relat paralel que es vol construir sigui un altre, les imatges i els fets son proves irrefutables. De fet un Estat on la seva regla d’or es la seva unitat per damunt del mateix poble no es mereix que es digui democràcia i si el nom d’altres règims que van en aquesta direcció.

Per tant, el monarca que com hem vist ja fa temps ha dimitit de les seves funcions, li caldria respectar més al poble i menys a les lleis, i es que es vol presentar al món com un democrata i no com el que es ara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.