ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LES ACTITUDS DAVANT UN PROCÉS DE PAU

General

Avui es celebra la Conferència de Pau a Sant Sebastià amb líders de la talla de Gerry Adams, líder del Sinn Féin o Kofi Annan ex-secretari general de l’ONU, i amb un full de ruta damunt de la taula per la resolució del conflicte basc, i la fi de la violència, de totes maneres, per part de l’Estat espanyol la negativa a qualsevol diàleg es la marca de la casa, i des de les seves mancances democràtiques, tant sols esperen un cessament definitiu de la banda, i entrega d’armes, amb una actitud irresponsable i autista respecte les vertaderes causes del conflicte.

El rotatiu The Guardian avança que aquesta setmana ETA podria anunciar el final de la lluita armada desprès de més de 800 víctimes, i constatant que es la voluntat manifestada pels presos de la banda, i així com l’alto el foc existent actualment.  Les personalitats que intervindran a la Conferencia, molts son experts en resolucions de conflictes d’aquest tipus com Irlanda o Sud-àfrica per posar un exemple, tot i aquesta esperança des del costat espanyol, els mitjans ho qualifiquen  de teatre, i amb una negociació per sota, on l’esquerra abertzale desactivaria la banda militar a canvi de la legalització de SORTU i l’alliberament d’alguns presos. Es parla de desconfiança, i una manera airosa de sortir i acabar de la banda. La conferencia de Pau organitzada per Lokarri amb organitzacions expertes en el tema, i on les resolucions seran presentades avui mateix. Cal dir que per exemple PP i UPyD ho rebutgen, i PSE hi assisteix amb moltes reticències. Els executius basc i espanyol tampoc  hi assistiran, i el Ministre Blanco ho respecta, però tant sols espera el comunicat de l’abandonament definitiu de les armes, i el Ministre Jauregui ho considera una cobertura d’ETA per justificar l’abandonament de la violència, i diu que la democràcia ha derrotat ETA, i no ha de pagar cap preu. Per la part Popular Esteban Pons desqualifica els membres de la Conferència, ja que diu no en tenen ni idea del conflicte.

 

Realment, una molt bona oportunitat per posar fil a l’agulla amb una resolució normal en el món civilitzat d’aquests tipus de conflictes, i que amb una dimensió internacional ja ha triomfat per exemple a Irlanda o Sud-àfrica, i on un full de ruta ben definit, i el diàleg del que agrada i del que no, es la clau. De totes maneres ja una part que odia el diàleg, que te greus mancances democràtiques, i que esta interessada a mantenir el conflicte armat pels segles dels segles en benefici dels seus interessos. Es vertaderament lamentable veure com hi ha partits que no en volen saber res de la democràcia, i simplement volen una rendició sense més, i sense parlar del conflicte de fons. Per part popular, la desqualificació  i intent de desprestigi d’organitzacions que ja han demostrat la seva vàlua en aquest tipus de conflictes no mereix ni comentari, però si una profunda reflexió del tipus de polítics, i partits que guien la democràcia espanyola. Per la part de l’executiu, i com ja van fer amb el passat procés de pau trencat a Barajas, no en volen saber res de diàleg, tant sols rendició, i parlen de triomf de la democràcia sobre la banda, no se a quina democràcia es refereix, però en una de qualitat el dret a decidir es fonamental, i un conflicte d’aquest tipus te un rerefons polític que cal abordar, no estem parlant d’atracadors de bancs com ens volen fer vendre, i per molt rebutjable que sigui la violència, i el rebuig total a aquesta manera de procedir que no porta enlloc, hi ha un tema que cal dialogar, i on la ciutadania basca, i te un paper fonamental, exercint el dret de decidir democràticament el seu futur lliurement, i sense la coacció espanyola permanent.

 

Aquest seria el vertader triomf de la democràcia, però això es impensable en un estat espanyol ancorat en el passat, i on l’esquerra abertzale esta donant una gran lliçó, actuant ara si amb normalitat, com ja ho han fet altres en diversos llocs del món, per suposat, i com ens passa a Catalunya el nostre cas mai es comparable amb ningú, quina casualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.