LA MANIPULACIÓ DEL FET CASTELLER
Com a casteller, i per un dia deixo de banda les misèries politiques diàries, i m’agradaria denunciar aquesta campanya d’alguns mitjans contra aquesta tradició tant nostra, i què a traves d’articles demagògics i amb mala fe, i perquè no dir-ho molts cops amb el total desconeixement del tema, però sempre amb una direcció inequívoca.
En el diari El Periodico d’aquest dilluns, i amb un article sobre la diada castellera de Mataró on hi va haver varies caigudes el titular ens diu: 32 ferits en la jornada castellera de Mataró i el reprodueixo integrament.
[ El Periodico ] :: 2009-07-27 11:46:16h
Les caigudes que ahir van patir les tres colles participants en l’exhibició castellera de Les Santes a Mataró van requerir la contínua intervenció de les dotacions sanitàries ubicades a la plaça de Santa Anna. La Creu Roja va haver d’atendre 32 persones per ferides diverses.
Els Castellers de Vilafranca, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i els amfitrions dels Capgrossos de Mataró van acabar ahir amb nombroses llenyes (construccions enfonsades). Va ser al final de l’acte quan els locals van provar amb un pilar de set que van aconseguir carregar, però que es va ensorrar al baixar, i va provocar una espectacular caiguda. Les ambulàncies van traslladar 11 persones a l’Hospital Sant Jaume de Mataró, sis de les quals, totes dels Capgrossos, van ser ateses per politraumatismes i fractures.
La tradicional festa castellera de Mataró commemorava ahir l’aniversari de la mort de Mariona Galindo, l’enxaneta dels Capgrossos, de 12 anys, que el 23 de juliol del 2006 es va precipitar des del setè pis d’un castell humà, cosa que li va ocasionar lesions greus que van causar la seva mort. El succés va obrir un intens debat que va culminar amb l’obligació que els castellers més petits usin casc.
El titular ja es demagògia pura, es com si un telenotícies comença la informació de Catalunya dient que avui s’han produït 50 defuncions per mort natural, realment no seria noticia ja que es un fet normal, així com les caigudes en els Castells formen part del joc com en moltes altres activitats, i malauradament per aquests periodistes de pa sucat amb oli son mínimes, i cada cop més reduïdes gracies en gran part a la millor preparació i tècnica dels castellers, tot hi el creixent nombre de colles, el gran nivell assolit, i el major nombre de diades, segons estadística no arriba el 3%. Fer d’això un gran tema mediatic nomes pot donar a pensar en la mala fe del que ho escriu, i més quan la seva única obsessió son els detalls morbosos i amplificats de les caigudes, que finalment, i ja reblant el clau amb molt mal gust, ho barreja amb la desgraciada mort d’una castellera mataronina ara fa tres anys, fent incidència amb l’ús del casc.
La mesquinesa d’aquest article es notòria, ja que la principal noticia en un article casteller son les construccions realitzades, i no les contusions d’alguns membres ja tots donats d’alta per cert, i per acabar de crear confusió i alarma barrejar la desgraciada mort d’una castellera, sense dir que amb 200 anys nomes hem hagut de lamentar 3 desgracies d’aquests tipus, es demagògia pura, com també no fer comparacions amb altres activitats esportives o de lleure amb molta mes sinistralitat que el fet casteller, i que el periodista sembla obviar.
De fet ja sabem com es El Periodico, un mitjà sensacionalista amb molta foto i titular, però poc aprofundiment amb les noticies, i això produeix articles amb tant de cinisme com aquest. De totes maneres les colles amb l’adopció injustificada dels cascs també col·laboren a la sensació de perill, i han caigut al parany d’aquesta opinió publica interessada des de l’Estat d’arribar a comparar el Toros amb el fet casteller, i posar el mateix nivell de crueltat, quan una cosa es una activitat deplorable de tortura d’un animal, i l’altre es una activitat cultural amb mes de 2 segles d’història i amb uns valors de solidaritat, superació i convivència què evidentment també son oblidats pel periodista.
En definitiva demano una rectificació d’aquest mitjà, i en definitiva una mica d’ètica periodística quan es tracta d’explicar qualsevol fet, que amb més o menys gracia mai pot caure en la demagògia tant interessada d’aquest personatge i aquesta visió tergiversada de la realitat.
No deien res de quins castells s’hi van aixecar ni amb quin grau de dificultat, etc…? Deu ser que això no els interessa.
Llegint la noticia que hi poses es com si la commemoració de l’aniversari de la mort de la Mariona consistís en llençar-se daltabaix com a rememoració dels fets….
I tanmateix fa uns dies van dedicar portada i grans titulars a la “faena” del José Tomàs.Curiós el contrast, oi?