ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA LEGITIMITAT MAL ENTESA

Sense categoria
La vicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega, parlant de la Consulta per decidir el nostre futur, ens diu que per obtenir una legitimitat i que ningú pugui questionar uns possibles resultats, la participació hauria de ser similar a la de les passades eleccions catalanes, es a dir un 68%. Una afirmació molt perillosa, i que resulta un engany i un fre pel procés amb unes condicions que ningú ha necessitat per validar un procediment democràtic, i que caldria deixar molt clares.

Efectivament, Joana Ortega sembla com en Duran voler posar aigua al vi, o màximitzar els esculls amb muntanyes impossibles de superar. Ens diu que aquesta participació important provocaria un acord de tot l’arc parlamentari i que ningú seria capaç de desvirtuar, alhora creu que tots els partits demanarien el vot de la ciutadania i no l’abstenció.
Realment, som especialistes en voler complicar les coses. Molts cops dins de la gran dificultat tot es molt més senzill del que sembla. Posar el topall del 68% com les eleccions passades es fer-nos trampes al solitari. Evidentment que com més gran sigui la participació millor, i més arguments de validesa dona alhora de presentar els resultats. De totes maneres la legitimitat es la majoria, així funcionen les democràcies. Estaríem d’acord que una participació del 10% posem el cas no tindria massa pes, i demostraria que es un clam molt minoritari com per fer aquest canvi total d’estructura. Ara bé, la Unió Europea en el cas de Montenegro, va validar el referèndum per la seva independència amb un 50% de participació i 55% afirmatius, cosa que a la primera part podríem considerar normal i legitima, ja que si com a mínim la meitat de la població participa, vol dir que es un tema prou transcendent i vinculant com per gaudir de tota la legitimitat, pel que fa a la segona norma, es profundament antidemocràtica, ja que donem més validesa al 45 negatiu que a un 55 positiu, i això no te ni cap ni peus.
Per tant deixant ben clar que com més participació hi hagi millor, no ho podem condicionar a la legitimitat del procés, que ja el te tot, ni a xifres que ningú mai ha demanat per validar un procés. Posem l’exemple de que vota un 67% amb una amplia majoria per una opció, segons Ortega no seria legítim, i evidentment no es així.
Crec que si arribem a la consulta, la participació serà molt alta, no cal patir per això, i com a mínim la meitat del cens es assegurat, no podem posar-nos pedres en el camí i condicions sense sentit que nomes fan feliços a aquells que precisament estan en contra de la consulta i de la democràcia en general.
Sembla que últimament des d’Unió no saben ja quines condicions posar més per aturar un procés irreversible. Uns dient que sense ICV i PSC no podem anar endavant, altres amb un acord amb l’Estat que no en vol sentir ni parlar, i ara amb xifres astronòmiques de participació. El proper no sabem quina excusa pot ser, però el que quedar clar, i com deia aquell, nosaltres anem passant, i qui si vulgui sumar, sempre cercant la màxima majoria benvingut serà, però no pot ser utilitzat com excusa per anar amb el fre de mà d’un procés urgent i que malauradament i finalment haurà de trencar la legalitat vigent que esta tancada amb clau i sense previsió d’obertura.
  1. “… màximitzar els esculls amb muntanyes impossibles de superar.” 
     
    “Realment, som especialistes en voler complicar les coses. Molts cops dins de la gran dificultat tot es molt més senzill del que sembla. Posar el topall del 68% com les eleccions passades es fer-nos trampes al solitari.”

    Sembla que últimament des d’Unió no saben ja quines condicions posar més per aturar un procés irreversible. Uns dient que sense ICV i PSC no podem anar endavant, altres [afirmant que és imprescindible ] un acord amb l’Estat que no en vol ni sentir parlar, i ara exigint unes xifres astronòmiques de participació.”

    Totalment d’acord. Em sembla imprescindible que s’escriguin articles com aquest en què es posen al descobert les tàctiques obstruccionistes dels que aparenten estar a favor del nostre procés d’emancipació.  

  2. Des de sempre als referèndums guanya la meitat més un dels vots emesos.
    El fet que a Montenegro els obliguessin a fer-ho així, no vol dir que nosaltres hi haguem d’estar d’acord, si més no, d’entrada. Si ens hi obliguen i hi hem de passar doncs passem-hi. Tant de bó que la discussió fos si fem el referendum així o aixà, però no veig perquè hem d’acceptar condicions que ens dificulten guanyar el procés si no se’ns imposen.
    I si no, fem la següent pregunta:    Vol que Catalunya continui dins d’Es panya???? 
    Si no surt que si amb una participació mínim del 50% i amb vots afirmatius mínim del 55% independència inmediata….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.