ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA DEMOCRÀCIA QUE NINGÚ ES CREU

General
Com més avança el procès, més surten a la llum les mancances del sistema democràtic espanyol, per exemple la llei de seguretat ciutadana amb multes de 600 mil euros per ofenses serioses, els intents manipuladors de premsa sense cap tipus de vergonya i al servei del seu fanatisme com el Mundo i intents de barrejar ara ETA i els participants a la Via Catalana, els judicis sobre els horrors del franquisme a l’Argentina per culpa del silenci espanyol, o el descens en el ranking internacional de transparència on una dada esfereïdora destaca, ja que la corrupció es considera pitjor que Estats com Botswana o Quatar per exemple, com deia aquell “no hace falta decir nada más”. 

Unes dades que alguns encara ens volen entabanar amb reformes que ningú es creu i amb la única finalitat d’evitar que la societat catalana pugui expressar la seva opinió, en Jofre Llombart ho retrata perfectament.
 
Quan siguem federals
Jofre Llombart
Quan siguem federals, Catalunya serà reconeguda a la Constitució com una nació amb dret a decidir.
Quan siguem federals, la nova Constitució Espanyola abolirà l’article que atribueix a l’Exèrcit la garantia de la unitat territorial perquè dues nacions federades lliurement no tenen perquè tenir les armes com a amenaça. 
Quan siguem federals, Catalunya tindrà un concert econòmic com el basc. Recaptarà tots els impostos i després en donarà una part, pactada amb l’Estat, pels serveis que l’Estat presta a Catalunya. La clau de la caixa la tindrà la Generalitat.
Quan siguem federals, s’abolirà la Llei Soraya d’administracions autonòmiques (la que ahir publicava La Vanguardia) i Catalunya tindrà garantit el Síndic de Greuges, el Centre d’Estudis d’Opinió, el Servei de Meteorologia de Catalunya i les oficines a l’exterior.
Quan siguem federals, es derogarà la llei Wert i Catalunya tindrà blindades les competències en ensenyament i cultura. Tenir blindades les competències en ensenyament vol dir que és la Generalitat la que decideix quines assignatures es cursen, quantes hores i de quina manera s’avaluen.
Quan siguem federals, el català serà llengua oficial a Catalunya i d’especial protecció a la resta de l’Estat. Totes les administracions a Catalunya, inclosa la de justícia, hauran de fer-lo servir com a llengua vehicular. I el Ministeri d’Afers Estrangers elevarà al Parlament Europeu una petició perquè el català sigui reconegut com a idioma oficial a les institucions europees. 
Quan siguem federals, les polítiques socials es decidiran des de Catalunya: això inclou la gestió de la immigració, les beques, la llei de la dependència, les ajudes al tercer sector, la gent gran, la joventut o la violència de gènere.
Quan siguem federals, la última paraula en les infraestructures i la gestió territorial la tindrà la Generalitat.
Quan siguem federals, el Servei Català de Trànsit podrà decidir unilateralment quines sancions aplica als conductors infractors. 
Quan siguem federals, l’Estat espanyol reconeixerà les seleccions esportives nacionals. És més, les promourà davant les federacions internacionals (FIFA) i del Comitè Internacional Olímpic com he fet el Regne Unit amb Escòcia, Gal·les, Anglaterra i Irlanda del Nord.
Es desconeix si la reforma federal del PSC i del PSOE inclou tots aquests punts. Per sota d’això no és federalisme sinó autonomisme 2.0. Però en el supòsit que el PSOE defensés aquest decàleg, llavors convindria que el PP també l’assumís com a propi perquè tot això exigeix una reforma de la Constitució i per tant el concurs dels dos grans partits de l’Estat. I intueixo que el PP ho deu veure amb bons ulls. He arribat a aquesta conclusió perquè el PSC va marxar del Dret a Decidir en considerar que la consulta no es pot sol·licitar si no té l’autorització prèvia del Govern Espanyol. Per tant, és de suposar que si el PSC s’ha atrevit a proposar un model federal és perquè Mariano Rajoy ho ha autoritzat. És així, oi? 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.