ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA CONDEMNA DEL FRANQUISME

Llegint una entrevista interessant al portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes on el titular ens posa que CDC i ERC contribueixen a la banalització del franquisme. El mateix be argumentat pel debat de com actuar amb la presència de símbols franquistes al carrer. Per exemple el Parlament va aprovar la retirada de forma immediata del monument franquista de Tortosa dedicat als caiguts de la Batalla de l’Ebre amb divisió de vot a Junts pel Sí i negativa de l’ajuntament tortosí que vol fer un referèndum.

Aquesta estratègia ens diu es molt perillosa, ja que la retirada es una obligació legal com estableix la llei de memòria històrica. No es pot preguntar a la gent si vol condemnar el franquisme o no. Es una obvietat en una democràcia normal.

Realment es un tema greu, ja que aquí no hi pot haver matisos i aquest dos partits, com altres no han mostrat posicions unanimes. Com diu Cruanyes la llei ho diu molt clar i simplement s’ha d’aplicar, no hi ha matisos. Tanmateix el Parlament ho ha aprovat clarament i per tant es d’aplicació sense més. El referèndum es inacceptable i una fugida d’estudi que demostra que no tothom te clar la condemna i rebuig a la dictadura, i el seguiment de la llei per retirar del carrer aquests símbols de l’horror que evidentment en una democràcia no tenen lloc i menys en una societat civilitzada.

Els partits haurien d’assumir sense fisures aquests fets, encara que la Transició del feixisme a la suposada democràcia te molts punts foscos que veiem constantment, com la negació a cap condemna, ni investigació, o que sigui incompatible un partit que representa la societat i que encara no condemni el feixisme sagnant de la Dictadura, cosa que malauradament veiem habitualment.

Tanmateix, i amb totes aquestes anomalies d’una democràcia que de fet en molts aspectes no ha superat la Dictadura i els seus tics, en part perquè no hi ha hagut cap tipus de persecució de responsabilitats i ha donat la sensació que les víctimes han quedat en molts casos com a culpables.

Tornant a Tortosa, no podem banalitzar la dictadura, ni tampoc es pot preguntar com deia abans si acceptem la dictadura o no. No hi te cabuda, no hi ha d’haver cap por, ni recança. Una democràcia encara que sigui de fireta no ho pot acceptar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.