ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

FORA DRECERES

Segurament a hores d’ara es veu una opció remota, però com diu en Quim Torra, l’unionisme te una opció. Aquesta nomes passa per la nostra fermesa i convicció. Mantenir el full de ruta acordat sense fissures, amb compliment de dates i accions, amb la col·laboració de tots els actors i partits deixant al costat el partidisme estéril i les sortides de to i centrant l’acció amb un objectiu compartit per superar la judicialització que vivim i viurem, les manipulacions exteriors i tot tipus de paranys des de molts sectors per intentar dividir-nos.

La bona notícia, es que superar tot això nomes depén de nosaltres. Sí això passa i arribem al final del trajecte, l’unionisme nomes podrà jugar una carta, la de l’acord, i pactar aquest referèndum i lluitar perquè el no s’imposi, d’altra manera perdrà aquesta oportunitat, que de fet hi és. Avui mateix Vivian Reding, vicepresidenta de la Comissió Europea ja mostrava la seva preocupació i sorpresa per la negació de diàleg per la part espanyola i el tractament que dona a un problema polític.

La millor opció per l’unionisme

Quim Torra |
Acostumats a veure el procés des de la perspectiva de l’èxit de l’independentisme, oblidem la perspectiva contrària: què li convé a l’unionisme?

Domina la idea que l’estratègia de l’estat espanyol –confirmada dilluns pel propi exministre Margallo- es basa en 3 grans eixos: l’inevitable trencament a la llarga de les forces que donen suport a la independència; l’anell preventiu a les aspiracions catalanes treballat des de la diplomàcia espanyola per a impedir i ofegar la comunicació a nivell internacional; i la judicialització estricta i acèrrima de qualsevol “il•legalitat” comesa en qualsevol moment i per qualsevol càrrec públic. Amb aquesta combinació de factors, l’Estat espanyol aspira a una victòria total, sense rendició.

I tanmateix, una darrera l’altra, aquestes tres grans línies d’actuació han esdevingut impotents per frenar la secessió inevitable.

Després de les proves superades pels partits polítics independentistes, queda fora de qualsevol dubte que es mantindrà el gran consens per a arribar l’estiu vinent al moment de l’aprovació de la nova legalitat catalana (via la Llei de Transitorietat) i convocatòria del referèndum unilateral. A 8 mesos, cap dels partits no es separarà del gran objectiu que persegueix històricament la nació catalana en segles. Seria, senzillament, injustificable.

Per la seva banda, l’anell de seguretat al voltant de la projecció internacional catalana pateix de forats immensos que permeten unes fugues d’informació enormes. I que, davant del previsible augment d’hostilitats per part de l’Estat, generaran una atenció informativa de l’exterior vers el que està passant a Catalunya cada vegada més i més importants, desbordant el tema únic de la “independència”, per centrar-se també en els de llibertat d’expressió, pluralitat democràtica i estat de dret i separació de poders.

Finalment, la “judicialització” de la política enlloc d’apaivagar les reivindicacions les anirà augmentant, exponencialment. Els catalans, contràriament al que a mi m’agradaria, són més susceptibles de reaccionar a la contra que a favor. Per tant, a mesura que avancin els mesos, i s’emprenguin noves accions col•lectives, cada cop més grans, coordinades i agosarades, la “por” esdevindrà un factor rellevant, sí, però molt menys del que s’imagina l’unionisme. Un home sol davant de l’Estat és una situació delicada per a ell; milers contra l’Estat trasllada la por de bàndol. Qüestió de magnituds (però també d’una coordinació i una estratègia mil•limetrades).

Per això és tan important mantenir-se aferrats a les dates –senzillament complint el que ja ens vam autoexigir el 9N2015. Només mantenint la línia recta i exercint la sobirania es podrà fer front a l’envestida de l’Estat. Qualsevol nova giragonsa i/o dilatació del procés destrossaria una estratègia tenaçment construïda per tants, el faria no només vulnerable sinó encara pitjor ens portaria als vells temps del catalanisme, aquell formidable invent d’indefinicions i vaporositats que s’estirava i arronsava com un xiclet a la conveniència de qui fos. En canvi, l’independentisme es posa dates i taquígrafs, s’obliga, s’autoexigeix, persevera però té una fita, vol un desenllaç.

Per això, en conclusió, l’estat espanyol només té un camí que podria donar-li una opció per a evitar l’inevitable, de seguir en aquesta direcció: jugar la carta del pacte. Només en un referèndum pactat l’unionisme té una possibilitat de guanyar. Naturalment, això xoca contra el més profund de l’essència de l’esperit jacobí sobre el que s’ha construït Espanya i constituiria un precedent que podria ser sempre utilitzat. Motius suficients perquè pesin més que un anàlisi pausat i raonable de la situació –des del punt de vista dels interessos espanyols. I serà així que l’unionisme dilapidarà la seva millor opció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.