ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ESCÀNDOL DE PUNTETES

Acusacions greus de jutges contaminats ideologicament amb judicis cabals, i el sistema calla i mira cap un altre costat, el que en un Estat democràtic seria un escàndol de grans proporcions. Com diu José Antich, és tant podrit el sistema que no passa res.

Quan un fiscal denuncia pressions i no passa res
José Antich

No sé si volent o no però són extraordinàriament importants, valuoses i explicatives les declaracions del tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas Ramos, que és a l’organigrama el número dos de la fiscalia de l’Alt Tribunal, denunciant pressions dels seus companys i acusant-los d’estar contaminats ideològicament. És cert que parla de les pressions que va rebre dels fiscals perquè no arxivés les 21 querelles presentades contra el govern espanyol per la gestió en la crisi sanitària pel coronavirus. Però, en el fons, el tema és gairebé anecdòtic o molt menor ja que el rellevant és la confirmació realitzada des de dins de la carrera fiscal de la contaminació ideològica dels esmentats fiscals. I també que qui hagi posat veu a una cosa tan greu sigui algú que fa sis anys que és número dos de la fiscalia del Suprem i que ara se sent més lliure a l’hora d’opinar ja que aviat es jubilarà: només li queden per a aquell moment 81 dies.

Els dos fiscals a qui ha al·ludit Navajas són vells coneguts de l’independentisme i van jugar un paper actiu en el judici del procés: Consol Madrigal, exfiscal general de l’Estat amb el govern de Mariano Rajoy i a qui ha citat explícitament; i el segon nom és Fidel Cadena, a qui no va esmentar, però va donar prou pistes i de fet tothom coincideix que parlava d’ell. Per una o una altra raó però ja anirem sabent moltes més coses amb el temps, sobretot a mesura que s’enfrontin entre ells diferents estaments de la carrera judicial. L’assumpte no tindrà conseqüències en la sentència dictada per la sala presidida pel jutge Manuel Marchena contra els líders independentistes, en el que ha estat considerat el judici més important de les últimes dècades. Però ara sabem des de dins que el tàndem Madrigal-Cadena estava contaminat ideològicament. Ho comprovem durant setmanes i no pot sorprendre’ns a nosaltres el que ha dit Navajas: el judici de l’1-O va ser en el seu conjunt una impresentable posada en escena per condemnar els membres del govern català, la presidenta del Parlament i els líders de les entitats sobiranistes a sentències només comprensibles en una causa general contra l’independentisme català.

Europa ja passarà la factura d’això d’aquí a uns anys encara que a cap dels condemnats no els acabarà servint a la pràctica de gaire ja que els anys de presó els hauran acabat passant. Aquesta és la tragèdia de la diferent situació entre els qui tenen la paella pel mànec i els que són víctimes de la situació. I que en dies com aquest dimarts han de viure situacions com la de Jordi Turull, que ha perdut el seu pare mentre complia condemna a la presó de Lledoners.

Han passat més de 24 hores de les declaracions del fiscal Navajas sense que s’hagi anunciat oficialment una investigació després de les greus acusacions de contaminació ideològica a Madrigal i Cadena. Molt em temo que tot es taparà, que és el que sol passar a Espanya quan es vol que el tema passi el més desapercebut possible. Navajas ha obert la capsa de Pandora i a ningú no li interessa remoure l’assumpte ja que tots en sortirien esquitxats. Així s’entén com el PP ha aconseguit tot el poder de la judicatura ja que en el fons ha estat l’únic que ha tingut una estratègia i ha anat sempre a l’atac. Per això només ha acceptat renovacions quan tenia una posició d’avantatge i, si no era així, anava al bloqueig pur i dur. O guanyava o no hi havia partida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.