ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

EMBOLICANT LA TROCA: HISENDA PRÒPIA COM A PLA B

General

El discurs del President Mas de comiat al congrés de CDC, ha  desvetllat el pla B si fracassa el pacte fiscal, i ens proposa una hisenda pròpia com tenen tots els estats del món, i proposa que els catalans no volen ser esborrats del mapa, i parla d’una Catalunya que es pugui governar a ella mateixa. Per la seva banda el nou secretari general Oriol Pujol, diu que ara Catalunya es igual a nació més estat propi. Tot plegat es embolicar la troca per no anar directament a la solució, i francament no ens podem permetre més endarreriments, ja que volem un estat, i tenim molta pressa.

Efectivament, el President, ha fet l’advertència abans esmentada. Subratlla que esgotaran totes les vies de pacte per aconseguir un model de finançament basat en el concert. Ens parla d’una Europa que suposa una cessió de sobiranies, però hi ha coses que no es poden renunciar com l’hisenda pròpia. Constata que l’encaix de Catalunya dins Espanya es impossible, i parla d’una transició nacional per seguir existint com a poble, cosa que no vol dir cap confrontació amb ningú, i parla dels 1000 anys de la historia catalana superant adversitats, i que ara no s’esborraran de cop. Es podrien fer cessions en una estats units d’Europa, però si no volem els mateixos poders que qualsevol estat i pels mateixos motius, amb una Catalunya que es governi ella mateixa. Oriol Pujol defensa la gradualitat cap a la plena sobirania començant pel pacte fiscal, i amb l’objectiu de fer del sobiranisme l’opció majoritària, per portar el país cap a l’estat propi.

Realment, no ens fem trampes nosaltres mateixos, hem tingut gairebé 300 anys per intentar pactes impossibles, i més de 30 de suposada democràcia espanyola per arribar acords i encaixos sense sentit. Un cop arribats aquí, sabem perfectament el nostre paper dins l’estat espanyol, i per tant el pa que si dona, per això el pacte fiscal es impossible, i ja ha estat dit precisament per aquells que l’haurien de fer possible, eliminat aquest pla, la segona part segons el president es crear una hisenda publica, i això com tots sabem nomes s’aconsegueix amb un estat propi, sent una comunitat autònoma de segona dins l’estat espanyol, que es el que ara es Catalunya es totalment impossible, i inviable. Per tant es un pla invalidat d’entrada i sense cap sentit. Ens parla dels 1000 anys de la historia de Catalunya, i de les amenaces per esborrar-nos definitivament, això evidentment no es soluciona donant voltes sense rumb, i menys amb pactes impossibles que no van enlloc. Cal afrontar la realitat, i no vendre fum o imaginacions que ja no serveixen al país. Pel que fa als estats units d’Europa, es bastant improbable, i en qualsevol cas no ha d’afectar el nostre projecte d’estat propi, son dos temes diferents, i una Catalunya que es governi ella mateixa com ens diu nomes es possible amb un estat, de cap altra manera. Segons Oriol Pujol diu que Catalunya es igual a nació més estat propi, i sap perfectament que ara simplement som una comunitat autònoma espanyola, i esborrat qualsevol referència de nació dins l’Estatut segons la legalitat espanyola que ara ens mana, per tant hem de passar de comunitat autònoma a Estat propi sense cap tipus de gradualisme, dir-nos nació indefinidament sense ser-ho a la realitat no serveix de res, i es una gran pèrdua de temps.

En definitiva, no cal donar més tombs, ja una societat que en la seva majoria segons les enquestes vol dona el pas, i un projecte que il·lusiona per fer, ara falta donar el pas, sens més prèvia, ja que cremar etapes sense sentit no es cap projecte, més aviat es una desil·lusió que no ens podem permetre.

 

 

 

 

 

  1. Com era de preveure: Cap credibilitat per Convergència!

    A partir d’ara com a partit polític només hi ha una convergència vers la Independència i de moment aquesta convergència es diu Solidaritat Catalana per la Independència.

    Hi convergiran més partits? No ho sabem, ja ho veurem.

    Com deia Carles Muñoz Espinalt “a certa edat, el dit només se’l mama qui se’l vol mamar”

    Salvador Molins (BIC-CA, MxI, BxI, ANC)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.