ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

EL TRACTE DIFERENT

Es curios veure com situacions que es podrien assimilar amb diferents contexts tenen reaccions diferents per part de la comunitat mundial. Veneçuela i Catalunya per exemple en son un bon exemple.

Veure com el lider opositor Juan Guaidó es proclama al carrer com a president interí durant una manifestació contra Maduro, i ràpidament Estats Units el reconeix i encoratja altres Governs a fer el mateix es xocant. Al mateix temps un conflicte que be de les sospites de frau electoral que van mantenir Maduro al càrrec i que alguns Estats van donar credibilitat.

Un tema seria la legitimitat i netedat de les eleccions que perpetuaven a Maduro al Poder, ja sabem que aquest líders acaben sent dictadors encoberts sense manies, de fet el Parlament veneçola no va reconeixer la victòria, i un Estat ric que viu una gran crisi economica per la caiguda del preu del petroli i les sancions internacionals i també de caire social, alhora que veu com l’oposició intenta desbancar el cap present però les manifestacions i enfrontaments diaris provoquen una mena de Guerra civil interna que no s’atura.

Dit això, es curiós com el resultat de les urnes sota la repressió amb el vot lliure de la gent no es reconegut i en canvi la declaració unilateral del líder opositor amb o sense raó sobre les sospites de frau es avalada sense recel.

El paper d’Estats Units evidentment es clar, i les seves intencions es tornar a controlar tota Sud-america com temps ençà quan el Dictador de torn amb el seu suport espoliava el país i omplia els interessos americans que en alguns Estats amb victòries populistes que molts cops han acabat amb règims iguals però amb diferents interessos han trastocat.

Tanmateix, un reconeixement democràtic d’aquest fet intern es senzillament intolerable i sospitós al mateix temps. Si a Catalunya no han validat el clam de la gent, els resultats electorals i d’un referèndum, o sigui el lliure mandat de la gent, tampoc es pot fer en aquest cas i amb greus mancances democràtiques de forma i fons.

Aquest es el joc a nivell mundial i si volem ser un Estat més hem d’estar disposats a jugar-hi sense el lliri a la mà per no provocar tractes diferents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.