ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

EL FRANQUISME PROTEGIT

Em sembla interessant aquest article de Jordi Creus que acompanyo, per veure que en aquests temps on el feixisme te barra lliure com hem vist a Catalunya, i on la Justícia mateixa te diferent tracte siguin els que van provocar els aldarulls de Blanquerna o els Jordis per posar un exemple. Veure com els Populars, Socialistes, Ciudadanos i l’estructura en si mateixa de l’Estat segueix amagant la realitat del Franquisme sota la catifa a l’estil de la Cambodja de Pol Pot com diu molt be en Jordi Creus. Un simptòma clar dels referents d’una democràcia sota zero.

Les fosses i el PSC
Jordi Creus |
Recorden l’onada d’indignació que es va aixecar fa uns mesos amb les paraules del diputat del PSC David Pérez? Recorden que en una tertúlia a Catalunya Ràdio, aquest home va deixar anar que a Catalunya no s’obrien les fosses de la guerra civil “perquè hi trobarien soldats espanyols”, i que això demostraria que eren “gent d’Espanya que va venir a defensar Catalunya?”.

Les paraules de Pérez, tan gruixudes que fins i tot van ser condemnades pel seu propi partit, van ser pronunciades quan el Govern català, a través del conseller Raül Romeva, ja havia anunciat el Pla de fosses. Es tractava d’un ambiciós programa que tenia com a objectiu dignificar i restituir la memòria de totes aquelles persones que han passat les últimes dècades enterrades en les més de cinc-centes fosses comunes que hi podria haver avui en el territori de Catalunya. Fossin d’Olot, Vilafranca del Penedès, Alcanar, Irun, Talavera de la Reina o Belalcázar.

Poques setmanes després de l’exabrupte de Pérez, el Govern català va obrir una fossa situada a l’exterior del cementiri de Figuerola d’Orcau (el Pallars Jussà), on es van descobrir disset cossos de soldats del bàndol franquista. Amb ella, s’iniciava un procés que s’hauria d’haver allargat 4 anys. De fet, fins avui, a més d’haver-se localitzat 129 noves fosses, ja s’han recuperat les restes de 115 persones.

Precisament, fa uns dies es va exhumar la darrera fossa. També la més gran estudiada fins ara. Estava situada al terme del Soleràs (les Garrigues) i acollia els cossos de desenes de soldats tant de les files franquistes com, sobretot, republicanes. Uns cossos procedents, en la seva gran majoria, dels dos hospitals militars destinats a atendre ferits de la batalla de l’Ebre.

La gran desgràcia és que després de l’obertura de la fossa del Soleràs, el projecte ha quedat aturat. El projecte que programat, pressupostat i perfectament preparat– havia d’ajudar-nos a superar el dèficit democràtic injustificable de tenir milers de persones enterrades en cementiris clandestins. I queda aturat per obra i gràcia de l’article 155. I aquí és on torno a citar David Pérez, perquè el seu partit ha estat la crossa imprescindible perquè el Govern del PP pogués aplicar aquestes mesures extraordinàries contra l’autonomia catalana.

Després que fa unes setmanes, una vegada més, l’ONU hagi amonestat l’Estat espanyol per no obrir les fosses de la guerra civil i per no investigar prou els crims del franquisme, a Catalunya el Govern espanyol i els partits del bloc del 155 impedeixen que famílies de Jaén o de Figueres, de León o de Vilanova i la Geltrú, puguin recuperar els cossos dels seus parents enterrats en cunetes o en prats.

Gràcies a ells no es podrà continuar una iniciativa que posava una catifa de dignitat sobre els centenars de fosses comunes escampades pel territori. Segurament tots ells se senten molt còmodes formant part d’un estat que té el lamentable rècord de ser el segon del món en nombre de persones enterrades en fosses clandestines. Només la Cambodja de Pol Pot els supera. Moltes gràcies a tots!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.