ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

EL CAS NEVOT

General

Sembla ser que la sanció imposada a l’agencia immobiliària finques Nevot de Vilanova i la Geltrú per absència del català en el rètol principal, no es resoldrà fins el 2010.

Es veu que la gran quantitat de casos pendents en els jutjats del contenciós administratiu fan impossible la seva resolució abans, el propietari vol agilitzar el cas ja que vol aconseguir la retirada de la multa de 400 euros, al·legant excés de zel i persecució del castellà, mes que defensa del català, i explica que el rètol interior on apareix el català es mes nou que el principal exterior on el 1982 no hi havia cap en català, i vol arribar fins al final costi el que costi.

 

Al Sr. Nevot crec que se li esta veient el llautó, ja que les seves raons van encaminades a deixar la nostra llengua a la rebotiga, mentrestant a primera fila i ben visible al mon, la llengua que ell creu essencial i dominant.

 

Tanta inversió en una causa de multa de 400 euros, i que segons la llei de Política lingüística ben aplicada no te volta de full, dona la idea del nivell d’autoodi d’aquest senyor envers la nostra llengua, i com els seus postulats s’apropen molt mes al Manifiesto de la Lengua Comun, que com tots sabem distingeix la llengua de tots de les llengües minoritàries i de caràcter folklòric com el català.

 

Si aquest senyor dona una volta pel país, comprovarà que la llengua amenaçada es la pròpia de Catalunya, i entre altres coses la retolació dels productes i dels establiments son un símbol de normalitat lingüística en qualsevol racó del mon, que aquí sembla ser que reclamar que el text com a mínim estigui en català, sense prohibir cap altre llengua a gust del propietari, això tant simple, ja no es considera normal, i l’exemple  de la fabricació de cada retolació arriba al patetisme d’afirmar que no es va fer ja que no hi havia cap en català, això se’ns dubte seria la situació desitjada pel Sr. Nevot.

 

Francament, comportaments i actituds tant xenofòbiques respecte la nostra llengua en el segle on vivim semblen increïbles, ja que no es conformen en afavorir la seva llengua, sinó que també s’ha de rebaixar la llengua minoritària i mes perjudicada, què es el català.

 

Un exemple clar d’aquest tema es el Quebec, on tots els establiments el seu text principal es en francès, i desprès en mes petit es pot posar la llengua del mon que mes agradi a cada propietari, i  que jo sàpiga no causa cap trastorn a ningú.  Aquí simplement s’ha intentat fer el mateix per protegir la nostra llengua en perill i com a símbol de normalitat, però com sempre som diferents, i incomparables i les diferents campanyes des de l’estat han incidit en aspectes com els problemes del turista a Catalunya que semblen extrets d’un altre segle, i d’un altre planeta.

 

Sr. Nevot, recuperi la seva dignitat nacional, i actuí amb normalitat com a la resta del planeta, no es res estrany protegir la teva llengua i així posarà el seu granet de sorra per la seva salvació.

  1. Un dia de rebot vaig anar a parar a la COPE i li feien una entrevista, feia com un autèntic pallasset o saltimbanqui, li reien totes les gràcies, li feien lloances, l’afalagaven, i ell mentrestant feia saltirons i cabussetes.
    Un autèntic bufó al servei de Castellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.