ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

DOLORS CAMATS: PERM?S PER VOTAR S?

Sense categoria

La coordinadora  d’Iniciativa davant el dilema de la pregunta a la Consulta ens diu que cal un sí tant per independentistes com per federalistes amb un criteri que posi al mateix sac a tots aquells que volen trencar l’statu quo actual, per això no veuen amb bons ulls una pregunta que se centri amb la independència. Se’ns dubte i com diria aquell, embolica que fa fort. Realment no es temps de fer-nos trampes al solitari i de voler ignorar el clam de la societat catalana amb arguments que ja no poden aturar el procès ni a la democràcia.

Tres son els criteris bàsics que marca ICV, com son que la pregunta no sigui un impediment perquè el referèndum es convoqui, que suposi un trencament amb la situació actual, i que tots els que estiguin a favor d’aquest trencament puguin votar a favor. Camats ens diu que per iniciar una nova etapa cal que independentistes i federalistes segueixin caminant junts, i per això son partidaris d’una pregunta més amplia.

 

Aquesta canço del mai acabar, i aquesta tàctica de sí però no o no però sí francament i veient les enquestes que van sorgint en el temps, es pot veure com son castigades per l’electorat. No es temps d’indefinicions, ni tàctiques de baixa volada per posar pals a les rodes al procès. Tots els partits han de fixar posicions i Iniciativa no es una excepció. La pregunta mai no pot ser impediment per convocar un referèndum, ja que es la base mateixa del mateix, i normalment te tota la relació amb la qüestió que es vol consultar o que la societat ha demanat de ser consultada com es el cas. Pel que fa a la segona qüestió, qualsevol referèndum vinculant o elecció suposa un trencament amb la situació anterior, be sigui per validar que es vol continuar igual, o per prendre una atre rumb, es la democràcia en si mateix, res nou a descobrir en aquest sentit. Naturalment la resposta si o no ha de permetre votar per igual les dues opcions. Cal dir que els federalistes, per ser-ho primer han de voler un estat per Catalunya, per posteriorment si son majoria plantejar la qüestió, o es que volen inventar una federació entre un estat  i una simple regió autonòmica, potser ja n’hi ha prou de marejar la perdiu.

 

Per altra banda la federació, ja no pertany nomes als catalans, cal preguntar a l’altra part, i aquesta ja ha dit per activa i per passiva que  no en vol ni parlar, per tant fi del procès, si no es que es una tàctica per dilatar-lo en el temps amb finalitats molt concretes.

 

Cal explicar que la democràcia entre altres coses es per respectar la societat que s’ha dotat d’aquest instrument participatiu per regir les seves vides amb uns representants que fan la seva funció. El clam en aquests moments mostrat al carrer recentment amb la Via Catalana o anterioment amb moltes altres manifestacions es la independència, res més. Ningú ha demanat cap altre consulta ni status nou, per tant i amb la normalitat que hauria de regir el procés la pregunta ha de ser molt clara i en base a aquesta demanda.

 

Realment es fatigós per la societat haver d’explicar un i altre cop el que vol, i que alguns representants polítics actuïn com autistes d’esquena a la societat que els ha votat. Cal transparència i prendre part sense càlculs polítics que ara no son de rebut i ser conscient del moment històric que vivim sense embuts i estan a l’alçada del que esperem dels nostres representants.

  1. Jo no donaria més voltes al què diu segons qui. Si volem entendre a personatges com la Camats, l’Herrera, la Forcades, federalistes i altres per l’estil, acabarem com ells: sense saber el què diem.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.