ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ANORMALITAT A TOT ARREU

Avui han començat les proves de les PAU i ja sabem que per l’Estat espanyol i concretament per un sector ranci i d’odi a la nostra llengua la preocupació no es el nivell dels alumnes, sinó posar traves en el tema de l’idioma.

Desprès que la Justícia dictamines que no es podia fer per defecte en Català i que qui ho sol·licites se li donaria en castellà, cal dir que la proporció era de 9 a 1 a favor de la llengua catalana i amb l’excusa d’estigmatitzar l’alumne que demanava canvi d’idioma. La Generalitat com sempre ha obeit fent veure que defensava la llengua i aquest cop cada alumne es trobarà un formulari a la taula per marcar si vol els exàmens en castellà o en català i els examinadors el recollirant, serà anonim diuen i així resolen el tema.

Cal dir, que si de veritat la immersió lingüística era tant ideal i sempre es defensava amb l’argument de que els alumnes aprenien el català com a llengua vehicular i sortien amb un nivell a l’alçada dels millors de l’Estat en llengua castellana. Apart aquest model comença a les escoles, segueix als Instituts i se suposava que era d’una aplicació total que ara amb la sentència del 25% hem descobert que mai ningú s’ha preocupat de controlar, i la disbauxa era absoluta, una façana institucional que durant 30 anys ha complert una funció que simplement era fum.

Dit, això i amb aquest sistema en marxa, no te sentit que les proves de les PAU no segueixin el mateix sistema amb el català com a llengua vehicular i normal i atenent algun cas excepcional per alumnes amb poc temps a Catalunya. La resta se suposa que han crescut amb una llengua vehicular que haurien de dominar perfectament i no te cap sentit al final de trajecte abans de començar la vida universitaria canviar el rumb.

Es una mostra més, d’aquest teatre dels nostre partits, una submissió absoluta sense cap respecte per la nostra llengua, com hem vist amb el decret aprovat posant per primer cop el castellà com a llengua a l’alçada del català, amb l’eufemisme del curricular. Amb aquest precedent no es estrany doncs aquest nyap a les proves de les PAU, que denota un cop més quina es la llengua de primera i quina la de segona per les nostres institucions.

Anormalitat per tot arreu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.