El Che de Korda, 50 anys de la imatge més famosa.

És sense cap mena de dubte, la imatge més reproduïda de la història. El 5 de març de 1960, el fotògraf cubà Alberto Díaz, Korda, feia el seguiment del funeral de les víctimes de l’atemptat del “La Coubre” a La Habana. Un vaixell francès carregat d’armes que havia estat explotat al port de la capital cubana provocant la mort de quasi 100 víctimes. Korda volia fotografiar a Jean Paul Sartre i Simone de Beauboir que assistien als funerals, per la crònica del periòdic Revolución. Al seu costat, però, estava l’Ernesto ‘Che’ Guevara. Korda va dir “Es veu a la mirada concentrada en aquelles morts, una força impactant a l’expresió”.

La fotografia no va ser utilitzada per aquell reportatge del funeral. Korda la va ampliar i se la va penjar al seu estudi, al costat de la fotografia de Pablo Neruda. No va ser fins al cap de cinc mesos que el Revolución no la va utilitzar per primera vegada, per il·lustrar una imatge d’un acte governamental amb la presència del guerriller argentí.

Korda no va rebre mai ni un cèntim per aquella imatge. Cartells, gadgets, samarretes reprodueixen d’una o altra manera el primer pla del Che. L’any 2000, Korda va presentar una demanda contra Smirnoff per l’ús de la fotografia en una campanya publicitària. Va guanyar la demanda, però moria poc després, als 73 anys.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *