EL BLOC DE L'ADRIÀ

"Ningú no estima la seva pàtria perquè és gran, sinó perquè és seva". Séneca.

REPÚBLICA i DEMOCRÀCIA = LLIBERTAT

Publicat el 4 de febrer de 2018 per aka61

Ja fa uns quants anys que de forma obligada em llegia un llibre indispensable a la etapa d’estudiant. Parlo de La República de Plató. De fet, es un conjunt de 10 llibres en els que Plató parla en boca del seu mestre Sòcrates.

És curiós extreure de les notes de Plató i Aristòtil el concepte democràcia que recentment es troba en boca de tots i en diferents formes d’aplicació i entendre. De fet, si fem una recerca d’on neix La Democràcia, descobrim que els pares de la criatura tenien clar que l’estudi previ a la definició definitiva, partia de tres tipus bàsics d’organització: La Monarquia (Govern d’un), La Aristocràcia (govern dels pocs) i Democràcia (Govern de la multitud segons Plató i “dels més” segons Aristòtil).

I com potser que a l’estat on vivim barregem dos conceptes en un?. Monarquia i Democràcia?. Un batibull de models d’organització que, amb el pas dels anys, queda demostrat que és inviable. Qui decideix?. Qui tria el màxim dirigent a la Monarquia?. I per un període de quants anys?. Veieu com tenen un problema?. L’anomenat Estat de Dret és això?.

L’origen de democràcia ens diu que neix a l’antiga Grècia. I ve del grec Demos (Poble) i Kratos (Governar). L’únió d’ambdós mots té el sentit literal Govern del Poble.

I molts pensadors ens han nodrit de frases celebres. Avui em quedo amb una que us sonarà a present, us sonarà a fets viscuts. La frase és de Nelson Mandela. Ushuaia, 1998: “Si no hi ha menjar quan es té gana, si no hi ha medicaments quan s’està malalt, si hi ha ignorància i no es respecten els drets elementals de les persones, la democràcia és una closca buida, encara que els ciutadans votin i tinguin Parlament”. No cal dir res mes…..

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.