Agenda de la Terra al dia!

receptes d'activisme i guia cultural

29 de juny de 2012
0 comentaris

Un premi per desmuntar els senyals en francès

El premi “An Alc’hwez Aour 13” (clau del 13 d’or) promou que es desmuntin els senyals en francès perquè es retolin de nou en bilingüe, ara també en bretó.

Alguns membres d'Ai'ta en la campanya An Alc'hwerz Aour 13


Aquesta singular iniciativa ha estat promoguda per Ai’ta, una entitat que promou l’oficialitat del bretó a la Bretanya. “An Alc’hwez Aour 13” va ser el preludi de les grans mobilitzacions del passat 21 de març a l’estat francès en favor de les llengües minoritzades i que va aplegar unes 12.000 persones a Kemper. A la mateixa diada tingué lloc a Perpinyà el gran lipdup pel català organitzat per diferents entitats nord-catalanes i que fou un èxit de participació i rècord mundial. Iniciatives semblants més o menys imaginatives es produïren simultàniament també al País Basc Nord, a Còrsega o a Occitània. Les bases del concurs bretó eren ben senzilles, calia desmuntar, arrencar o serrar els senyals en francès i portar-los al davant de la prefectura. Guanyava qui n’hi portava més. Allà se n’hi vàren apilar per centenars amb la reivindicació que l’administració regional ho retolés tot de nou en bilingüe, ara incorporant-hi també el bretó.
 

Els senyals al davant de la Prefactura


Va ser el candidat a l’elecció presidencial i futur candidat a les legislatives, en Dedé l’Abeillaud qui va entregar el trofeu al guanyador. Ai’ta apelava a practicar el desmuntatge d’una gran quanitat de senyals en francès per permetre la normalització també, i almenys, en bretó. Els representants dels cinc departaments bretons que sens dubte ara són molt més sensibles a l’esforç que ha dut a terme el col·lectiu (no és qüestió d’anar per les carreteres sense senyals) han pogut reclamar els rètols desmuntats als serveis de la prefectura de Finistèrra.

Un gran nombre d’Ajuntaments van haver de treballar per al restabliment de la senyalètica. Per exemple, a Erge-ar-Mor la conscienciació sobre el tema perdura després de mesos. Haurà, l’acció, fet prendre consciència en favor del bilingüisme a la Bretanya? La senyalètica en bretó és ara sens dubte un tema que està a sobre la taula entre els moviments polítics i socials bretons.

Aquí podeu veure un video de les accions del col·lectiu bretó:
           

Aquesta informació ha estat elaborada gràcies a les notícies aparegudes al diari digital occità Jornalet 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!