Eth secrèt der Estanho
A Vielha, res de nou, el dia era tapat. Mentre travessàvem el magnífic bosc d’Estèra Safosta ens vam ficar dins la boira. Mica en mica, però, a mida que pujàvem, la boira s’aprimà. Just quan sortíem del bosc i passàvem pels prats i els matollars de bàlec que envolten l’Estanho ens van tocar els primers raigs de sol i, quin espectacle!Ens trobàvem poc per sobre dels núvols. Per damunt d’aquest mena de coixí dens i tou que cobria tota la vall treien el cap els cims encara nevats de les muntanyes de la capçalera del Nere. Muntanyes d’altitud modesta, però de formes atractives. Amb quina força es notava la primavera: neu als cims, sol radiant, cel blau, verd tendre i esclatant a les pastures, torrents rabiosos…
A l’Estanho suraven discretament les fulles d’una planta aquàtica ben especial, Luronium natans. És una espècie que arrela al fons d’estanys poc profunds i les fulles, brillants i amb forma d’el·lipse, floten sobre l’aigua. Les flors són blanques, amb una taca groga a la base de cada un dels tres pètals. Es fa només en climes acusadament atlàntics i aquí és un dels poquíssims llocs dels Pirineus on es pot veure.
La seva raresa, en el context europeu, va fer que s’inclogués en la llista d’espècies d’interès comunitari per a la conservació de les quals és necessari designar zones especials de protecció (annex II de la Directiva 97/62/CE, la coneguda Directiva Hàbitats relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres).
L’Estanho fa anys que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural i, actualment, com a conseqüència de l’aplicació de la Directiva Hàbitats, també forma part de la Xarxa Natura 2000, la xarxa d’espais que té l’objectiu de conservar la biodiversitat europea.
* * * * * * * *
Va passar la primavera de l’any 1997, el 30 d’abril.
Na Maria Teresa Perdigó va ser qui va donar notícia de la presència de Luronium natans a l’Estanho, l’any 1982.