Amb l'excusa d'una imatge

Antic blog Loiseleuria

Els altres grataculs

Els altres grataculsSobre el Mas de Ribafeta, just per damunt de les últimes cases que es construeixen per afegir-se a l’aglomeració urbana moderna d’Arinsal, hi ha el testimoni del passat agrícola, no gaire llunyà, d’aquest racó de les muntanyes andorranes. Uns temps en què la neu era més una nosa que no pas un tresor.

A l’inici actual del camí del coll de les Cases s’hi veuen alguns replans i feixes que havien estat conreuats fins no fa gaires anys. Els més extensos, com el que es veu a la imatge, molt probablement eren prats de dall. Així ho assenyala l’abundància encara avui de moltes de les espècies pròpies dels prats dalladors, com ara el fromental, el dàctil, el trèvol de prat, el plantatge de fulla estreta, el pixallits i altres.

Amb l’aturada de les activitats lligades a la gestió tradicional d’aquests prats (dallar, femar…), s’hi han començat a establir algunes plantes pròpies dels ambients que envolten aquestes parcel·les (bardisses, vorades forestals…). Es tracta d’espècies que, de manera natural, viuen al marge del bosc, en llocs moderadament ombrejats, i que ara tenen l’oportunitat d’envair un espai on abans no eren gens benvingudes, a causa del seu poc interès farratger. En el cas dels prats de Ribafeta, les més abundants són les garlandes, la cominassa i les gavarreres.

Les gavarreres fan un fruit carnós en forma d’urna, de color vermell viu, anomenat cinorròdon. Aquest fruit té propietats antidiarreiques, que poden ser severes si se n’abusa. L’interior de l’urna està recoberta d’uns pèls que, en contacte amb la pell, provoquen una coïssor considerable. Si en menjar el fruit no s’ha pensat a treure’ls, el seu trànsit per la part final de l’aparell digestiu, de camí cap a l’exterior, pot produir una bona picor. Això els ha valgut el nom de grataculs.

* * * * * * * *

Al número 14 del Portarró, el butlletí del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, hi ha un escrit deliciós sobre els rosers silvestres: Elogi de les gavarreres, d’en Josep Vigo. D’allà hem extret la denominació de grataculs.

La imatge es va prendre el 6 de juliol de 2007, un dia radiant. Les mates que es veuen dins del prat són gavarreres. Les flors blanques del marge dret de la fotografia són de la cominassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.