Amb l'excusa d'una imatge

Antic blog Loiseleuria

El dia que el mar feia fum

El mar fumejant a la Punta de la Tordera
El mar fumejant a la punta de la Tordera

Al tram baix de la Tordera les nits d’hivern són fredes, ja se sap, les més dures de la Selva marítima i del litoral de l’alt Maresme. L’hivern passat, en una matinada de les fredes, ens vam acostar a la punta de la Tordera, allà on el riu i el mar es troben.

Ho havíem vist feia pocs dies a la televisió, gairebé com si es tractés d’una imatge d’aquelles de llocs exòtics i de moments irrepetibles. Malgrat la il·lusió secreta, no gosàvem imaginar, i que ens perdonin el to èpic la gent de mar que està cansada de veure-ho, que aquella matinada ens regalaria un mar fumejant.

Primer, només una mica, però a mesura que el sol treia el nas per l’horitzó, el vapor era cada vegada més i més dens (i la nostra emoció augmentava proporcionalment). La superfície del mar va quedar absolutament plena de fum, com si es tractés d’una poció gegantina que comença a fumejar just en el moment en què ho volen els ingredients màgics i les paraules del bruixot.

Per a nosaltres, un moment irrepetible (que es va acabar bruscament quan, distrets, ens vam trobar amb els peus dins l’aigua…).

*  *  *  *  *  *  *  *

La imatge es va prendre el 20 de desembre de 2009 des de la platja de la punta de la Tordera. Aquell dia, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura mínima a Malgrat de Mar va ser de -5,4 ºC i la temperatura de l’aigua del mar en superfície, a l’Estartit, d’uns 14,2 ºC (segons les dades de l’estació meteorològica de l’Estartit). Gairebé 20 ºC de contrast!

  1. Hola, bon dia! feia estona que no treies el nas. Quin espectacle que ens contes… fa un parell de dies vaig veure a la mar, prop dels esculls , estant baix el nivell de l’aigua, com si foren petits caps de fibló semblants a la respiració d’algún mamífer aquàtic que solcava uns metres en horitzontal i després desapareixia, aquí i allí, misteriosament. Ja ho veus que la ignorància  ( meva ) pot ser molt atrevida.  Bentornat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.