Amb l'excusa d'una imatge

Antic blog Loiseleuria

D’eriçons i grataculs

D'eriçons i grataculsBaixem per la vall del Segre en una lluminosa tarda de juliol, de cel radiant. Aigües avall d’Organyà s’alça la formidable roca de Narieda, coronada pel tossal de Balinyó. Vist amb el sol a ponent, el paisatge és espectacular, amb molta força: cingles de vertigen que s’alcen sobtadament des de la dolçor de les Hortes, en aquest temps verdes de panís. Una mica aixecat sobre el pla, Fígols. A l’esquerra de la roca de Narieda, al fons, la rogenca serra de Clarià. I a la dreta, cobert de bosc fins al cim, el Cogulló de Turp. A les carenes de Clarià i de Turp, i també en altres serres calcàries prepirinenques de la vall del Segre ben pròximes (Aubenç, Sant Joan…), s’hi fan els coixinets punxents i aerodinàmics de l’eriçó. En aquestes crestes ventoses i seques, la força del vent fa molt difícil la vida dels vegetals. La seva acció mecànica i els importants efectes dessecants dificulten el creixement i el manteniment d’estructures gaire complexes, de manera que les plantes hi han de fer front mitjançant la simplificació i l’enfortiment dels seus òrgans. Aquestes són les condicions a què s’ha hagut d’adaptar l’eriçó per poder viure en aquests ambients, i prou bé que se n’ha sortit. No té fulles, i les seves tiges, verdes i acabades en punxa, de poc més d’un pam d’alçada, es disposen de manera atapeïda formant aquests coixinets densos i espinosos tan característics. Aquesta forma arrodonida, aerodinàmica, és molt efectiva per viure en ambients ventejats. A l’interior d’aquest coixinet espinós, ben protegides, és on es troben les parts més tendres de la planta. Fa unes flors grosses i liles, que a la primavera omplen de color les carenes on viu. Es tracta d’una espècie pròpia de les muntanyes mediterrànies, que es troba des de les serres prepirinenques més eixutes cap al sud; és força abundant a totes les muntanyes del País Valencià, d’Andalusia i del Magrib. Sovint forma poblacions força denses, gairebé intransitables, si no és a força de punxar-se.

La morfologia tan peculiar de l’eriçó no ha passat desapercebuda en la cultura popular, que li ha donat altres noms, depenent de la zona. Així, en alguns llocs se l’anomena coixí o coixinet de monja, coixí de frare, coixí de senyora, cadireta de pastor i grataculs (a les muntanyes de Prades). Fins i tot el poeta Sagarra hi fa referència referint-se al bisbe Torras i Bages :

les dues celles d’un rissat espès, com dos coixins de frare.

* * * * * * * *

La imatge es va prendre el 6 de juliol de 2007.

Les adaptacions morfològiques al vent no són exclusives de l’eriçó, sinó que també es donen en altres plantes que han de suportar unes condicions similars. Així, al cap de Creus i, sobretot, al litoral batut per la tramuntana de Mallorca i Menorca, s’hi troben altres espècies de coixinets espinosos, coneguts allà com a eixorba-rates, coixins d’agulles, socarrells…

Els noms populars de l’eriçó i els versos d’en Sagarra s’han extret de la fantàstica obra d’en Frances Masclans, Els noms de les plantes als Països Catalans (ed. Montblanc-Martín, 1981), el recull més important publicat fins ara de noms catalans de plantes. Actualment, el TERMCAT, en conveni amb el laboratori de Botànica de la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Història Natural, tenen engegat un projecte d’ampliació de l’obra d’en Masclans, que té per objectiu la creació d’una base de dades i la publicació d’un nou llibre amb tots els noms recollits.

[Des de l’any 2014, el TERMCAT té disponible la versió en línia del diccionari Noms de plantes. Corpus de fitonínimia catalana]

  1. Albert, és un plaer llegir les teves notes sobre el paisatge. Un bloc excel·lent.

    M’hauria agradat fer una cosa semblant amb les Egagròpiles, però em falta la regularitat i la inspiració que demostres.

    Endavant amb el programa!

    Jordi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.