Anit vam tancar el festival Folkestiu 2024, que tant havia costat d’ordir enguany, després d’un debat llarg sobre el programa, el pressupost, els ajuts que no arribaven, que no arriben, i el neguit necessari amb la gent fidel, els músics sobretot, les veus, els socis de l’ateneu, i encara tanta gent com s’hi ha fidelitzat a una de les propostes d’estiu més lúdiques i fermes sobre la música tradicional. A Bétera amb l’ateneu.
El debat, si l’haguérem de transcriure, ocuparia un llibre, així que només podem felicitar-nos, i felicitar la direcció del Folkestiu. L’escola de cant de Bétera va obrir la llauna, i ho van fer rebé, sinyors, sense exagerar-vos; com avança aprendre el cant valencià, i com ens emociona d’escoltar vells i joves. La nit de divendres, després de sopar, el Sarau va elevar la plaça a off-categoria de les places festives i més fermes dels valencians. Si la plaça del Mercat ja ha guanyat amb els anys, en convertir-se en un referent democràtic, i lliure, en favor dels drets humans, divendres 19 de juliol, com van dir Moixino i Hilari, dues de les veus protagonistes, juntament amb la de Lurdes i Xavi de Bétera, entre més que van cnatar i ara no em sé els noms, per deixar-hi testimoni van dir: «si voleu saber què és una plaça de festa viva i intensa, veniu a Bétera, a la plaça del mercat, per la música d’arrel, per la tradició, pel ball —quin regal que tres-cents balladors encomanaren un goig tan extraordinari!, vinguts d’arreu del país, el sud, el nord, la comarca, del pensat i fet de bétera… La rondalla la Comarcal, amb seu a Agullent, va aplegar i convidar músics d’ací i d’enllà, de Muro, de Xàtiva, de Gandia, de Llíria…, i vam viure de cap i de nou, un altre moment únic. “Volem tornar”, deien, i nosaltres, a l’ateneu, hauríem de fer mans i mànegues perquè siga així. Perquè el goig d’allò viscut ens ajuda a mantenir l’ànim, sens dubte. Per molts anys a tanta gent com ho ha fet possible. A balladors, veus, músics, organitzadors i tant de públic com va aplegar-se a la plaça per viure-ho.
El Folkestiu enguany ha retut homenatge a la companyia de teatre Pepeta Ricart; i Pep Ricart en va fer la lloa, una altra lliçó de teatre, de vida, a l’escenari i a la plaça, i després el reconeixment a Miquel el Canonge, i un sainet que segons com, hom va dir que mantenia viva la llengua: la fermesa que explicava l’actor en una dona amb cinc fills i una casa enmig, que treia temps per oferir i dirigir un sainet setmanal, un cada setmana!, i els sopars populars, i la rifa, i els llibres, i les samarretes Estellés, i encara la invitació d’un grup colombià que ara tenim de veïns. Ausaes Bugaes va posar la cirereta, i uns quants balladors que no es van atemorir de ballar malgrat els més de trenta graus anit, a la plaça. Despenjar teles, cartells, agranar, recollir, plegar, comptar, alçar la casa… I encara anit ja començàvem a parlar del folkestiu dos mil vint-i-cinc.
—Volem tornar!
O seria millor “volem tornar-hi!”
Per molts anys, que ho volem fer i volem ser.