-Per què, a hores d’ara, un altre llibre de refranys, d’expressions i de frases fetes?, es demana Joan Ll. Sanxis, a la introducció del seu llibre. Però, és que sobren llibres? I si en sobren, que jo apostaria que sí, justament haviem de prescindir d’aquest?
Mira que se n’escriuen, de monaes…, però aqueixa hipòtesis que recull l’autor a la introducció del seu llibre, paga la pena: «Cada poble té llur ànima, és a dir, llur cultura. Així, si un poble no pot viure sense cultura, quan n’empra una d’aliena, s’aliena ell mateix.»
Sembla que la justificació d’aquest llibre és la llengua, per això, com va dir Enric Valor, de primer l’amor a la llengua, després l’amor a la narrativa. Així que aquest recull de refranys i d’expressions que comence a destriar, a fullejar, em servirà per obrir d’ací unes hores l’escola, a través del web, i la classe, perquè els xiquets escolten algunes expressions de la llengua ara en desús, o pitjor, perdudes.
El professor de Quart de Poblet, Joan Ll., em valdrà d’excusa durant uns dies, abans no em toque presentar-lo divendres al corral de l’ateneu de Bétera. I tot plegat, gràcies a l’ajut d’un altre empresari en favor dels músics i de la cultura, Lluís Planes, de Pollastres Planes, que a més ven bona qualitat, per a l’olla, el perol i la paella. Xe, saviesa popular.