Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 22 de maig de 2023

Quarterades, quartons i fanecades, de Picornell (2)

«Na Balompra tenia, bé, encara les té, dues quarterades devers son Gorgut i jo hi tenia dos quartons que li feien peça…»

Aleshores cerquem a classe quina mesura de terra és una quarterada, i el diccionari Alcover-Moll diu que una quarterada són 71.03 àrees (al decimnal no li farem ni cas, a quart de primària, no), i aleshores cal explicar als infants que una àrea són un quadrat de deu per deu: 100 metres quadrats. Aleshores demane que relacionen la quarterada, la fanecada i l’hectàrea, a vore si pouarem un trellat de mesures tan riques i diverses per mesurar la terra d’un món que se’n va, de viatge, a la fi del món. Vosaltres també ho podeu calcular, destriar la relació entre quarterada i fanecada, si aquesta té, aproximadament, 8,3 àrees, que també són quatre quartons valencians, això és, en una quarterada n’hi ha vuit fanecades i mitja, en canvi en una hectàrea n’hi 12, de fanecades. A la vegada dins una quarterada, que trobe que els valencians del camp de túria no hem utilitzat gaire o mai, n’hi ha quatre-cents destres quadrats… I aleshores la cosa es complicarà més i ja passaran per cinqué de primària a calcular-ho, si no és que els currículums oficials que es decideixen a espanya ens deixen explicar res d’allò nostre, ni les mesures, ni la llengua ni l’ànima, ja res no sembla nostre, ni a l’escola.

Per això de les eleccions, hom diria que tampoc, res no és nostre, si els partits que aniran destriats per majoria són corruptes, lladres i mos peguen amb verga contra els valencians qui sap los anys. Encara així no escarmenten, els valencians, i els regalarem el vot perquè continuen burlant-se de nosaltres i ens tracten de criats, pp i psoe: no tindrem mai remei, valencians?

Per si voleu estudiar mesures de terra, ací vos deixe què diu doncs el diccionari, perqyè continuem estudiant la manera d’aprendre i vèncer el veritable enemic…

DESTRE:

1. ant. Mida longitudinal que equivalia a dotze pams de cana de Barcelona o pams de destre, o sia, 2’796 metres. Cascun dels destres deu aver XII palms de cana de barzalona, Ordon. Bath. 104. E fora la ciutat sie dita plaja, comptant de la faç de l’aygua quinze destres, doc. a. 1390 (Capmany Mem. ii, 182).
|| 2. Mida longitudinal agrària mallorquina, equivalent a dues canes de Montpeller, o sia, 4’214 metres. Diuen que el mig destre era la mida de la braça del rei En Jaume I (Quadrado Conq. 518). «Un destre són 21 palm y tres quarts. Hayà vilas (no sé esto com no se regula) que los destres estan en quatre parts, ço és 5 palms un quart y mitx cada part, y sols componen 21 palm y dos quarts, y ve a mancar un quart de los altres destres» (Fontanet Conró 66). «Una quarterada són vint lliures de terra, qui se compon de 400 moltons, a un sou quiscun, que són 400 destres quadrats» (Fontanet Conró 65). «Saps es segadors què fan | com berenen, es capvespre? | Allarguen es coll un destre | per arribar a s’ensiam» (cançó pop. Mall.).

 

D’una lectura per gaudir a…

La fi d’un món, de Climent Picornell, el Gall editor, Pollença 2023Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent