Ulisses20

Bétera, el camp de túria

MORISCOS: 400 anys després (2)

Ahir, que era 22 de setembre, va fer exactament quatre-cents anys del pregó que obligava els moriscos a abandonar la seua terra. M’ho va dir Ferran Zurriaga, que és mestre i coordinador de l’exposició que l’IDECO del Camp de Túria inaugurarà divendres a Benaguasil, malgrat la negativa dels ajuntaments a col·laborar mínimament.
Ja sabeu que jo sóc partidari de no inaugurar, si és perquè els ajuntaments s’apunten la condecoració, la presència, quan en realitat ens neguen l’ajut.
Més o menys, molts responsables polítics són ara mateix partidaris d’aquell pregó, que fa anys que intenten la substitució dels valencians en molts sentits…


EL PREGÓ D’EXPULSIÓ
El 22 de setembre de 1609 el marquès de Caracena i virrei de València, ordenà la publicació del pregó que complementava l’ordre del rei del 4 d’agost. 

…Y deseando cumplir con la obligación que tengo de conservación y seguridad, y en particular la de esse de Valencia, y de los sus fieles súbditos de él, por ser más evidente su peligro y que cesse la heregía y apostasía. Y aviéndolo hecho encomendar a nuestro Senyor, y confiado en su divino favor por lo que toca a su honra i gloria.
He resuelto que se saque todos los moriscos desse reyno y que se echen en Berbería. Y para que se execute y tenga devido efeto lo que Su Magestad manda, hemos mandado publicar el vando…

Els moriscos disposen de tres dies per anar als ports designats: Vinaròs, Moncofa, el Grau de València, Dénia, Xàbia i Alacant. Solament els deixaren agafar els béns que pogueren portar personalment. El primer embarcament és el 2 d’octubre, a València, en unes naus llogades directament pels moriscos.

[part del text d’un dels pannells que apareix al catàleg de l’exposició] 1. la violència, la xenofòbia, el racisme, l’assassinat i l’expulsió d’uns valencians tan valencians com els qui s’hi quedaren. I en castellà per castellans!
  COm sempre, com abans, com ara mateix, catalocisme i supremacisme castellà van units de la mà.
  Per cert, a quina hora és l’inauguració? Quants dies durarà?

 2. Mar i cel del Guimerà és dedicada al fet. Una idea en quant a música que podríeu afegir. Guimerà, estranyament, era un renaixent de dalt que sabia de nombres.
  Recorda aquell poemeta de la braó….es sabia d’Alacant com de Mallorca.
  Al capdavall l’obra la veig com a metàfora d’alliberament i expulsió. I la centra a València. Indubtablement un visionari.

  Digues quan comença i em podré afegir-hi. M’han parlat gent de la Vall d’Albaida per a intentar fer colla visitant.

  Una salutació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de camp de túria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent