Ulisses20

Bétera, el camp de túria

L’escola plurilingüe

«En una societat complexa l’escola ha de formar persones amb els recursos necessaris per a desenvolupar-se plenament, per a comprendre millor la realitat, per a interactuar-hi activament i per a gestionar amb èxit les relacions. Volem comprendre què passa en el món, volem donar significat als esdeveniments i ajudar a articular les nostres respostes i actes amb més encert; volem ajudar cada alumne a ser més conscient, més crític i més capaç. En aquest sentit, la llengua és primordial en la mesura que descriu el món i l’investeix de significat. Aprendre bé una llengua és, doncs, d’una importància capital en el procés de formació i de creixement.

El desenvolupament accelerat de la comunicació en una societat mundialitzada –un dels aspectes centrals de les transformacions de la primera dècada del segle XXI–, fa del tot imprescindible l’aprenentatge de llengües per a servir-se’n amb competència. No, simplement, el de la primera llengua i d’una segona llengua, sinó, també, el d’una tercera i d’una quarta…»

UCEV, la Unió de cooperatives d’ensenyament valencianes, presentarà a València la Segona declaració educativa, ara en favor de les llengües i de l’escola plurilingüe. Un document de consens que aplega uns mínims (solament el 30 % de l’alumnat fa classe en valencià) i la voluntat que cal treballar en favor de la llengua, a l’escola, però també al carrer, als mitjans, bo i exigint recursos i un ús social més compromés. 
La conferència de presentació anirà a càrrec del poeta i professor Josep Ribera, mestre del Camp de Morvedre, guanyador del premi Pompeu Fabra per un treball comparatiu dels usos lingüístics dels joves de secundària i els bons models professionals. Tot plegat a la seu de Bancaixa, a la plaça de Tetuan, num. 23, a partir de les set de la vesprada.
 
Encara no fa un mes. Escola valenciana va presentar també un model d’educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià, treball coordinat pel professor Vicent Pasqual.
Dins el món cooperatiu valencià d’ensenyament (atenem més de vint-i-cinc mil alumnes), hi ha les cooperatives pioneres de l’ensenyament en valencià, com La Masia, que va nàixer l’any 1968. Un recorregut en favor de la llengua i el plurilingüsime de més de quaranta anys.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de mestres d'escola per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent