Ulisses20

Bétera, el camp de túria

L’Ateneu de Bétera fa balanç i tira endavant!

“Què tira més, un pèl de figa o una maroma d’espart?”

Núria, secretària de l’Ateneu de Bétera, llig l’acta del curs 2019, i sembla realment una altra època, de tanta activitat i presència física. Ara que passarem a parlar de la realitat actual, la cosa es girarà com un mitjó, perquè la pandèmia també ens ha agafat nadant d’esqueneta. Un any i mig difícil, que ens ha ofegat pels dos cantons: l’econòmic i el desert d’activitat. El lloguer de la seu de l’Ateneu és un greuge, si no tenim activitat viva i en directe, que és el que fa bollir l’ànima. I la cassola al forn.

Un any de col·laboració amb Acció Cultural, una relació estreta en favor d’objectius comuns: si només tenim un país.

Marta farà repàs del programa de 2020, a tota l’activitat feta fins que no vam haver de tancar per la pandèmia. Sorprenent que, fins al moment de girar la clau per obligació, la quantitat i la qualitat d’activitat, si fa no fa, era similar a la d’altres anys naturals.

Paco explica l’economia i l’actualitat de la caixa. Altes i baixes de socis, interessos, obligacions, despeses, lloguer… Encara soparem avui. I una quants dies més. Roser que ara farà de tresorera, presenta un Pla didàctic de l’economia de l’ateneu perquè tothom sàpia quan costa obrir l’ateneu cada mes, o cada dia: els comptes de l’ateneu en un any de pandèmia. Al voltant de 950 euros mensuals obrir. Poseu-ne mil redons. Si obrim dos tres dies a la setmana, això faria una despesa per dia d’obertura de cent euros aproximadament, així que caldrà espavilar-nos per continuar oferint aital nivell d’activitat i de combat. Perquè amb la quota dels socis, ara per ara, no sobrevivim, però ves si ajuda. Parlant dels socis, en som uns 120, aproximadament, dels quals n’hi ha unes vuitanta quotes de quantitats diverses. Una quota mínima individual correspon a 12 euros trimestrals, uns cinquanta euros anuals. Un regal, per tant com ofereix l’ateneu, de formació gratuïta, concerts, exposicions, biblioteca, xerrades, presentacions, teatre, club de lectura, recitals, i en passar l’estiu noves activitats que conviden a més envits a curt termini. Ara, en ternim un de nou, d’envit per no haver de patir, fer socis nous, que cada soci en convide un altre, a participar de la vida cultural, de l’associacionisme, i del suport i l’ajut necessari per continuar fent ateneu cultural, cívic i lliure. Fem país que deia Estellés, qui vulga que s’apunte a fer caragols, nosaltres fem país.

En el discurs de la presidenta, Rosa Sandiego va animar l’ateneu a continuar treballant en favor d’0bjectius tan polits, però també va parlar sense embuts: massa vegades els organitzadors d’actes concrets es troben sols, desemparats, davant la feina: si us penseu que organitzar un concert, una fira, o qualsevol activitat és venir i seure aquella nit, us equivoqueu: permisos, viatges a l’ajuntament, ara sí i ara no, escenaris, neteges, cadires, frega això, passa llums, porta caixes acústiques, prepara el so, agrana allò, avisa els veïns, posa cartells, parla amb els músics, adoba’ls el sopar, quants, quants dieu que en seran, l’ajuntament ara vol allò, normes, normatives, documents, organització, concert, ara sí, arreplegueu-ho tot, final, final?, sí, massa vegades els organitzadors que es troben sols davant el món, voluntàriament, i sort que en som més de cent, ai. Però de quota n’hi ha uns quants, i de treball encara menys, posa’n deu o quitze, si estirem molt. Ja passa arreu, no us despacienteu. I desmobilitzar-nos, o demoralitzar-nos o perdre l’ànim no ajuden gens. No serveix. Combat i coratge que demanava Camus.

Noves activitats en passar l’estiu, algunes activitats per a l’estiu i una vida llarga: si hom es fa el compte que som aquella finestra de combat necessària, cívica i cultural, des d’aquella plaça, en favor dels valencians. Molts ànims, somriure i feina per endavant, i per molts anys a la gent que és capaç de mantenir la flama en aqueixa sobrepressió feixista que patim.

Per molts anys a l’ateneu de Bétera.

 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent