Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 4 de gener de 2012

Joan Clotaldo Martín

Joan C. Martín és enòleg. Acaba de publicar un altre llibre sobre el vi, que presentà anit a la fira de l’Ateneu de Bétera. Sens dubte que vam viure un moment especial, de la fira, del Nadal, però també de la història de l’Ateneu, que és curta però molt intensa. Un any i mig de vida, si voleu, però anit vam convenir tothom que hi érem, que havíem escoltat una de les magnífiques intervencions en favor de la cultura, de l’educació, del compromís pel país, en una lliçó magistral, entusiasta, emotiva i potser que faig curt. Joan Clotaldo Martín i Martínez s’ha fet a Xest, entre famílies que s’estimaven la terra, la cultura, la dignitat. El seu oncle ja era un lector afeccionat subscriptor del Correu de la Unesco, i ell n’ha heretat el goig d’una lectura amplíssima, també l’ofici de vinater, però més encara, la manera de viure una societat que s’estimava la terra i els seus.
Anit, Joan Clotaldo Martín ens parlava de la fil·loxera, de com els valencians vam ser capaços d’aturar una plaga durant més de quaranta anys, de com vam resistir com uns ciutadans moderns, contra aquella ruïna, segons ell una catàstrofe immensa, la més important del XIX a Europa, pel que fa al camp. I justament aquella manera de ser, de relacionar-nos, de col·laborar, en la conjugada que ell anomena, va aconseguir de frenar la plaga: fins que no va arribar la cobdícia, l’abús, i més trets que ara, cent anys després, han tornat a assolar el món occidental, salvant les distàncies i les maneres, que els valencians prou que ho paguem més pregonament si cap.
Els vins de l’arc meditarrani, que va editar Pòrtic, una eina de primera si hom vol entendre el vi i el seu territori,  i aquest ‘Valencians contra la fil·loxera‘, d’Anaconda Editions (llàstima la poca cura en la correcció final), són petites grans aportacions a la il·lustració, perquè parlen i ensenyen més que no expressen, perquè és entendre què ha passat en aquest tros de país, els últims cent anys, per com hem perdut fins i tot el pa i la sal, i hem abandonat les maneres de ser, en canvi deles maneres de tenir, que és realment acabar nets com un plat, amb les butxaques buides i l’ànima en pena.
El raïm i les varietats autòctones, d’occitània a valència, l’elaboració acurada, aleshores el quaranta-cinc per cent del camp valencià dedicat a la vinya, el treball i la col·laboració entre famílies, la subsistència, l’èpica de cada història personal, l’aparició de la conjugada, els valors culturals de la viticultura, però sens dubte la passió d’aquest home que ens va encaterinar, amb quatre pocions que després van obrir la nit cap a més converses, amb quatre ampolles de cellers valencians que ens van regalar un tast agradós i culte, pels llibres, la paraula, el descobriment i el regal que anit representà ser a la fira de l’Ateneu. amb Joan Clotaldo Martín.
Això ja pagava l’esforç sencer d’aquests vacances dedicades als llibres i a la música. Per molts anys.



  1. Quisiera comunicar una situación extraña del que está siendo víctoma Joan C. Martín. Habiendo sido invitado a contribuir un blog —al que puso el nombre Abstracta Vinícola— en el marco del diario El País, tras escribir un par de artículos críticos con la gestión y estrategia de los poderes fácticos del sector del vino en la Comunidad Valenciana, su blog desapareció de la lista de blogs de El País. Al  dirigirme al servicio de atención al cliente del diario, me contestan: 
    “Buenas tardes, 
    El blog Abstracta Vinícola se ha retirado de la web de EL PAÍS por decisión de la delegación de Valencia, sección a la que pertenecía.
    Un saludo,
    El equipo de Participación de EL PAÍS”
    Esto sudeció sin ningún aviso al autor ni a los lectores.
    Me parece una vergüenza que se actúe de esta manera, sea en términos profesionales, éticos o con referencia al supuesto espíritu de proximidad e interactividad (y no de autoritarismo y mutismo) que debe de suponer un blog blog. Todavía no han retirado lo que llegó a escribir, que se puede leer en http://blogs.elpais.com/abstracta-vinicola/. Manifiesto mi apoyo a la persona de Joan C. Martín y a la libertad de opinion, y mi rechazo a como se le ha tratado a nivel profesional y personal.
    Volguera comunicar una situació estranya del que està sent víctima Joan C. Martín. Havent estat convidat a contribuir un blog —al que va posar el nom Abstracta Vinícola— en el marc del diari El País, després d’escriure un parell d’articles crítics amb la gestió i estratègia dels poders fàctics del sector del vi a la Comunitat Valenciana, el seu blog va desaparèixer de la llista de blogs d’El País. Al dirigir-me al servei d’atenció al client del diari, em contesten: 
    “Buenas tardes,
    El blog Abstracta Vinícola se ha retirado de la web de EL PAÍS por decisión de la delegación de Valencia, sección a la que pertenecía. 
    Un saludo,
    El equipo de Participación de EL PAÍS”
    Açò va succeir sense cap avís a l’autor ni als lectors. 
    Em sembla una vergonya que s’actue d’aquesta manera, siga en termes professionals, ètics o amb referència al suposat esperit de proximitat i interactivitat (i no d’autoritarisme i mutisme) que deu suposar un blog. Encara no han retirat el que va arribar a escriure, que es pot llegir en http://blogs.elpais.com/abstracta-vinicola/. 
    Manifest el meu suport a la persona de Joan C. Martín i a la llibertat de opinió, i el meu rebuig a com se li ha tractat a nivell professional i personal. 
  2. L’autor assenyala que el llibre compte “la tragèdia econòmica i social que va causar aquesta plaga en una època de bonança de l’exportació vinícolaja que la fil · loxera, que va afectar a les primeres vinyes europees a la Provença francesa el 1863, va trigar 41 anys en arribar a la nostra terra “.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de camp de túria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent