Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Els valencians on deixeu o empreu els diners?

Ahir es va fer l’assemblea ordinària de Caixa Popular. El president, Benet Delcan, feu els honors de la benvinguda i va passar la paraula al director general, Rosendo Ortí, que va explicar breument els resultats de l’any 2016. Abans, però, ja va dir que els 40 anys de Caixa Popular (40!) són la confirmació d’un somni que s’ha fet realitat. Els resultats són uns extraordinaris vuit milions d’euros nets. Extraordinaris? Vuit milions? Doncs, sí. Molt extraordinaris. Sobretot perquè CaixaPopular és una empresa autènticament valenciana, cooperativa (els treballadors en són socis propietaris, a més que són sòcies altres empreses cooperatives), compromesa amb la llengua dels valencians (gairebé tota l’assemblea es feu en valencià), a més de l’ajut a EscolaValenciana, a la Pilota, Caixa Popular col·labora en projectes solidaris, socials, i encara més: és una empresa honesta. En una hora i mitja va fer un recorregut per tota l’activitat econòmica i social, i com va dir el mateix Director, cada colp més els valencians ens veuen com la caixa de referència. L’objectiu a curt termini és convertir-se en la primera Caixa dels valencians, pels valors, per la proximitat, perquè es vol atendre les persones, no només els clients, per oferir una entitat financera que els valencians ens mereixem.

Els reptes fins al 2020 no són minsos, en resultats econòmics, en expansió (el banc d’espanya —poc amic dels valencians—, els impedeix d’obrir més de dos oficines l’any), en valors, en compromisos socials i de llengua… Per això cal que els valencians comencem a pensar en clau valenciana, també des de les empreses de finançament: ni cajaAlmeria, ni bankia, ni Sabadell, ni la Caixa, no representen els interessos dels valencians, de cap de les maneres. Si ningú ha de mirar pel camp valencià, l’empresa valenciana, la indústria, el petit comerç, és una caixa cooperativa capaç de pensar també en cadascú de nosaltres.

En l’últim tram de l’Assemblea, van passar un vídeo on els fundadors de CaixaPopular explicaven els inicis, els primers entrebancs, el viatge a Mondragon, la cooperativa d’habitatges d’Alaquàs…, un document exquisit amb les primeres falques d’espanya contra la idea d’una empresa cooperativa i de finançament, amb un valencià de l’horta de lo alto, un document que esperem la nova tv “à” siga capaç de passar en els millors moments, perquè és el model de com hauria de funcionar una empresa capaç i compromesa: vaig agafar la paraula per dir-ho: “si les caixes i els bancs que actuen i actuaven a València, ho haguessen fet amb aquesta honestedat i compromís, els valencians seríem ara un país de molts recursos, capdavanter a Europa”.

La cirereta de l’Assemblea, una representació dels quatre cors d’escolagavina, comarcal, masia i carolines, van cloure una nit esplèndida amb un toc pedagògic. Per molts anys!

Post: si ara no triguen gaire a obrir l’oficina de Bétera…

 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, la mirada dels meus per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent