Ulisses20

Bétera, el camp de túria

El mestre que va prometre el mar als xiquets

el retratistaAvui era el dia del mestre. En realitat era ahir, aquesta cosa d’un jorn dedicat a la feina dels mestres, a la figura dels mestres, a l’ofici. Així que m’he regalat una visita a l’escola de magisteri, ara facultat, per matar dos pardals d’un tret: de l’una banda, visitar l’exposició de Joan Brossa que és a l’entrada de la facultat mateix, perduda entre cavallets; de l’altra, veure la projecció del documental ‘El retratista’, una pel·lícula d’Alberto Bougleux, idea de Sergi Bernal: recompondre la vida del mestre Antoni Benaiges de Mont-Roig del Camp, en aquella escoleta de Bañuelos de Bureba, un llogaret a prop de Burgos.

Entre els anys 34 i 36, en plena II República, aquest mestre va construir un ideari d’escola freinetista, amb la impremta, els quadernets, el text lliure, i el respecte pels seus alumnes; com dirà al documental un mestre mexicà que el vol recordar, aquella escola es construïa sobre dos principis, la llibertat del mestre i la llibertat dels xiquets.

En poc temps, molt poc temps, la República i els mestres van bastir una de les escoles més avantguardistes d’Europa. Ho deia Jaume Carbonell avui a la facultat, mai en la història recent d’Europa, en tan poc temps l’escola havia avançat tant. Com mai en la història recent s’havia retrocedit tant com durant el franquisme.

Cal veure amb quin afecte i emoció parlen uns quants testimonis d’aquella escola i del seu mestre, el primer que va assassinar el feixisme en aquella carnisseria que representarà la dictadura contra l’escola i els mestres.

Ferran Zurriaga explicava detalls del documental, del poble, d’aquella escoleta, i la relació d’uns quants mestres freinetistes valencians d’aleshores, entre més Antoni Porcar, capaços de treballar en condicions tan precàries amb una il·lusió sense límits.

El mestre que va prometre la mar als xiquets no va poder acomplir la promesa, perquè els franquistes el van afusellar abans. Potser mentre buscava un autobús que els valgués per a l’excursió. Però, qui era l’explorador que els va retratar a la porta de l’escola?



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent