Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 11 d'agost de 2012

Agost (8): preparats per a la murta

D’ací unes hores faran l’enramà de murta pels carrers, la qual cosa anuncia l’inici de la festa. De fet, ja fa uns dies que tot es cou en aquest sentit: el ritme més lent, la calor intensa d’enguany, la gent pel carrer, els sopars a la fresca… En unes hores, aquella albereda serà un bull com cada any. De fet, allò més singular ja hi és: les atraccions de fira, la parades, el siroll dels cotxets…, hom ha acordat que aquell espai concentra el gros fester. Cap problema. Nosaltres també vam passar de refiló, una nit, per veure l’ambientàs que es coïa. Enmig, the barracone, una barracot de ferro i llanda que els festers de l’any següent fan servir per atraure clients que els ajuden a fer bona festa. Enguany especialment, els xicots hi han plantat uns quants símbols, perquè la gent no s’equivoque, quina identitat lluen els festers del 2013. Per mi que això els honora: ells s’hi troben còmodes amb espana i la blavera plantades allà perquè ningú no s’equivoque en deixar els diners. Molt bé. Sinceritat per endavant.
Tant de bo tothom poguera mostrar-se amb aital naturalitat i el respecte fóra mutu.

Llàstima que tot plegat, aquella simbologia exhibida, representa qui ens ha robat als valencians, de fa molts anys: el camp, la indústria, el petit comerç, el treball, la llengua, fins i tot descaradament, han provocat el lladrocini, aquests que sempre defensen per endavant aquest dos símbols tan clars que són en el barracot dels majorals del 2013: de camps a fabra, de rambla a rus, de blasco a rita, i un centenar més de calendaris, també alcen aquestes banderes per davant de tot, i juren que són més espanols que ningú, i ves on som amb aquestes consignes buides: també fan bé de mostrar quin és el seu ideari, el destapat i l’amagat. Perquè ara ja sabem què defensaven aquests monicacos, i què defensen en realitat, els guilopos: la corrupció, el robatori, la mentida, i molt de gansterisme practicat amb traïdoria davant milions de valencians innocents que ara són a l’estacada, fotuts, arruïnats, expremuts, enganyats. Com diu la filla fabrista: fotem-nos!
Cal recordar que som l’autonomia més endeutada i amb majors problemes de liquidesa i de responsabilitat? Cal dir què passa amb les farmàcies? amb els hospitals? a l’escola?

Sí, molt bé que aquests futurs festers del poble es decanten per endavant, amb una ideologia clara, populista, fàcil. Però cal veure què ha passat a Bétera aquests darrers trenta anys, preguntar-nos on som, què n’ha quedat de tot plegat: dels comerços, dels bars, de les botigues de tot tipus que no poden rodar, dels bancs mateix, de l’índex de desocupació general del poble…, per cert, sabem quants n’hi ha, que no tenen faena?-, de la taronja, de les circumvalacions invisibles, del famós semàfor de retenció a l’entrada, dels horaris del XIX del metro a València, de quant hauran de pagar més els nostres joves universitaris…, encara n’hi ha un seguit d’aconseguiments peripatètics, de perles del poble i per al poble, davant la seua gran festa. Però no cal continuar. O sí. Que cadascú faça llista i es pague la cervesa on més li plaga.

Saben els futurs festers quants diners, malgrat la ruïna, paguem cada any a espana que espana es queda i no ens retorna? Ho sabrien calcular, amb tantes hores de dedicació voluntària com els tocarà de fer?

Les postures clares per endavant i bon profit que els pegue. I bona festa, naturalment. I ací pau i allà glòria, xe.
 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de agost per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent