Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 3 d'agost de 2012

Agost (3): la plaça

Per què ocupem una plaça? Per què de ben antic, homes i dones s’apleguen a les places? Les places són llocs de reunió, de conversa, de tràfec, de vida. Són llocs ben importants dels pobles i de les ciutats. De fet, és a partir de la plaça que creixia la resta del poble. Tenim exemples recents d’ocupar les places.

La PrimaveraValenciana ha ocupat carrers i places a València. Hui mateix, la placa de la Marededéu a València aplegarà una reivindicació dramàtica que dura sis anys, el pitjor accident del metro, amb el major nombre de morts de la història recent, sense responsables ni sense una investigació decent.

Fa uns mesos, el moviment 15M aplegava a les places de moltes ciutats del món la reivindicació dels joves. Els valencians som fets a les places, per la reivindicació, però també per la festa. Les festes, ah, les festes són una vida a banda, a la plaça. Quines raons ens porten a ocupar les places i els carrers? Vet ací un treball que podem fer quan tornem a l’escola, quins motius i quines raons ens portarien a venir a reunir-nos a la plaça:

– La plaça és la festa, és el treball, és el joc i és la conversa. Són paraules, les places d’arreu del món. I morts. Molts morts, massa, però també són vida, les places.

Hui nosaltres som ací, a Bétera, per passar la festa d’un ateneu en favor de la vida cultural del poble, però ben bé podíem aprofitar l’encontre per reivindicar escola valenciana, contra un decret del govern del pp que pretén ofegar la llengua i, de retop, l’escola, l’escola dels valencians. Fóra un motiu principal, aqueix, malgrat que n’hi ha més.

És l’escola, que és la llengua. Que és la democràcia, que és el respecte i la dignitat. Els valencians ens apleguem a les places per les trobades, per una volta a peu que reivindica i es reivindica: en favor de l’escola, del plurilingüisme, de la integració de cultures. Per la festa estellés, o per les músiques tradicionals, per la dansà, per les muixerangues, pels correfocs, qualsevol dels motius és noble i suficient. I ves que Bétera no ha tingut mai aqueixa devoció per la plaça, en els últims trenta o quaranta anys, almenys, que no hem tingut una plaça com altres pobles, gran, principal, que ens aplegués. Un parell de places petites a tot estirar. La placeta del Sol i la placeta del Mercat, dues placetes gairebé ridícules, mínimes. Però nobles, que representa que acullen el poble. Fa uns anys, tants que molta gent no ho recordarà, tots dues places aplegaven el mercat del poble, les parades, els venedors, les cistelles de comprar, quan encara no s’estilaven els carros de comprar. Perduda aqueixa funció, ara les places es reviuen en un altre paper: la primera, la placeta del Sol, cada any acull el final de la rodà de les alfàbegues. La segona, amb l’aparició fa un any de l’ateneu de bétera, cobra nova vida per la cultura. Hui en tenim un exemple gros, important, de la vida del poble en el mes d’agost. No us el perdeu.  1. I do not know if you buy a Michael Kors Bags recently tried, but it can be downright difficult to find,The partnership for this sale is between mode and Heritage Auctions Moda, who have decided an exclusive power of the tribe of many Michael Kors Outlet and offer rare one-of-a-kind has. A highlight of the collection is the rare purple 30cm porosus crocodile Birkin, one is notoriously difficult to find the color from light exotic to amazing skin. This position does not need more than text, because, hello, we have images.
  2. You have no idea how excited I was, was sitting in front with the team by Michael Kors Watches with an opportunity never seen before in the world! Our friends at Net-A-Porter know how much we love Proenza Schouler bags and decided to give our readers an exclusive preview of two new PS1 Michael Kors Purses make their online store today. Benefiting from a superb wine hued brushed suede for a luxurious Python, I find myself longing for each bag.
  3. Exotic Salvatore Ferragamo are always a hot topic of discussion, both here and in our forum. Some people love it, some people hate them, This hobo has really taken Ferragamo Shoes natural structure and pattern of Python and made it the center of a beautiful bag. The large folds centralized work perfectly with the variations in the scale of size and shape, and it is obvious that great care was taken to ensure that both human and natural design elements worked together, symbiosis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de agost per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent