Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 31 de maig de 2008

Alcubles, Olocau, El Puig

Seguim el rastre de Jaume I, demà i despús-demà. Aquest és el programa de la Travessa a la serra Calderona, la XVII, que vol estudiar la ruta que, fa vuit-cents anys, Jaume I va fer per la nostra comarca, segons el Llibre dels Fets.

E anam-nos-en al Puig,
e a les Alcubles albergam.
E, en Alcubles, dixeren-nos:
“Çaen, en Llíria està e ab tot son poder,
e ab vos se combatrà”.
“Vinga qui venir vol,
que nos entrarem lla”.
E eixim de les Alcubles,
e ab les atzembles carregades,
e ab nostres cavalls armats,
e ab nostra senyera desplegada,
al Puig nos n’entram.”

Hi ha risc de pluges (quin mes de maig, redéu), així que allò que serà ho anirem explicant en diversos apunts. Si res no destorba aquestes dues jornades farcides d’activitat, també d’un oci cívic i un encontre imprescindible, anual, entre amics. La proposta augura un caminar pel passat d’aquest territori incòmode, gairebé foraster per a veïns i propis. Paisatge, vegetació, fauna, arquitectura rural, toponímia, pobles, història. Hi ha veus i mestres que ens alliçonaran què trobarem pel camí.
Dissabte soparem i farem nit al mas del Capellà, terme d’Olocau. Hi haurà l’actuació de Pep Gimeno. I parlaments per situars els travessaires en l’objectiu d’explicar d’on venim i qui som. Dissabte, eixida, 8.30 des de Bétera. Parada a Olocau, a les 9.00. Alcubles, 10.00. L’organització és a compte de l’institut d’estudis del Camp de Túria.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de camp de túria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent