Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 14 d'abril de 2008

Orquestra Pont folck (quina banda)

Ja n’havia parlat en un altre apunt, però avui la banda Pont Folck s’ha estrenat davant el public de manera oficial, a Museros, dins la setmana d’actes amb motiu de la XXI Trobada d’escoles en valencià de l’Horta Nord, que farà diumenge vinent la festa gran.
L’ànima de tot plegat són els membres de Tres Fan Ball, que han aconseguit aplegar gairebé trenta joves intèrprets –la mitjana no passa els dotze anys–, que sonaven avui com si foren autèntics professionals (feien molt de goig a l’escenari).

La iniciativa a València és important i tant de bo puga arribar a consolidar-se  més enllà de l’altruïsme i el combat per la normalitat cultural, pel patrimoni gairebé abandonat a la sort i l’entusiasme dels cantants i músics valencians i pel material folck que posseïm de veritable interés.

Perquè el concert rutllés, ens hem aplegat a migdia a la Casa de la Cultura. Després de les salutacions, l’assaig sense preàmbuls fins a l’hora de dinar. Els pares hem aprofitat el temps passejant pels carrers de Museros, tranquils, d’escàs trànsit (solament un bateig i el volteig a mort trencava el silenci). Per als qui vivim en pobles més costeruts, aquell poble tan pla és com anar de baixada, de fàcil conversa, amable, amb vestigis de barreres i de bous arreu. Repassem les cases, les façanes, els finestrals, l’església, el campanar, l’eixample nou… A l’Horta, com al Camp de Túria, l’edificació nova dels últims, posem per cas, quaranta anys, s’ha acarnissat contra la bellesa, contra la saviesa popular. Allò més lleig s’ha apoderat dels últims vestigis de l’arquitectura tradicional valenciana. A la conversa, com que som més gent, anem posant exemples de diferents pobles, no gaire allunyats els uns dels altres (es la ventaja de participar d’una banda farcida de joves de molts pobles del país). Xulilla, Picanya, Bétera, Museros, la sort dels nostres pobles és desigual, sens dubte. Ací mateix, després de repetir-ho dues vegades en castellà, també fan el pregó en valencià: ‘Ha faltat… Han faltat massa coses en aquest país, a tocar de la ciutat almenys.

Tornem a la Casa de la cultura, els xiquets encara continuen treballant. Finalment fan un assaig general abans de dinar. Ja ens valdria de concert, realment, però a la vesprada tornaran a assajar, abans del veritable concert d’estrena, a continuació de la intervenció de l’escola de dolçaina i tabal del poble. Vicent Pastor aprofita per dir-nos que, enguany, també hi haurà colònies Folck al mas de Noguera, i més actuacions de la banda, el 21 de juny a Massamagrell. Perquè cal continuar aquesta nova escola d’aire folck.
Anem fent país amb la música, doncs, només que siga acompanyant els xiquets.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent