Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 13 d'abril de 2020

Apagada cultural i del coneixement (i3)

Hom diu que, en democràcia, cap govern no prohibeix mitjans que puguen enriquir la diversitat lingüística dels ciutadans. Perquè és atemptar contra el coneixement mateix. Contra l’estudi. Contra l’escola. Contra la formació dels xiquets d’un país. Qui voldria que els sus infants, el valor més preat d’un país, el jovent, fos cada colp més ruc?

Qui ho voldria fer, això?

Cap territori a Europa, la vella, la culta, la civilitzada i sàvia, no s’estalvia el valor de la democràcia, si no és aquest capgros que anomenen espanya, un estat que volgué ser un imperi que es va autoesmicolar tot solet per ruc, barroer i corrupte.
Cap de les nacions annexionades a aquell imperi no ha volgut continuar per pròpia voluntat: una desferra intel·lectual que significa espanya, capaç d’assassinar científics, poetes, metges o demòcrates…, i pitjor, no penedir-se’n mai d’aital crim.

No sé quants territoris a Europa viuen un conflicte lingüístic tan gros com el nostre, ni tan malparit. Que tingués tanta visceralitat política i anés tan carregat d’odi, com és el cas d’espanya contra els valencians. Ni sé quines altres llengües properes viuen una política de prohibició calculat i determinat des dels propis governs, en teoria, democràtics.

Bo i sabent que desconnectar-nos TV3-ÀPunt-IB3 impedeix que xiquets, nins o nens escolten els diversos parlars d’una llengua comuna, qui decidiria actuar contra les llengües, contra el coneixement, contra la riquesa cultural?

Espanya!

Però no només espanya, també els governs autonòmics que en viuen submisos, encongits, desorientats del que significa la llengua i el país. Com viuen deorientats tants mestres, malgrat tants anys d’escola, i tants anys que fa que Freinet va escriure les Invariants.

Sí, sembla que tant se val pp, que psoe, que compromís, que podemos, tant se val!, que per tots ells, sense excepció, mantenir-nos sense senyal, aïllats, ajudarà al coneixement lingüístic, però d’altres llengües que no siguen la nostra. Perquè de la nostra, tothom se’n pot burlar, o pixar-se, o cagar-se damunt, mentre s’atien falles, o coloms, o barquetes a la mar.

Qualsevol ho pot fer, això.

Per què? Per què, ens demanem amb el neguit de trobar una resposta adient.

Continuem a mans de la incapacitat i d’un espanyolisme antivalencià disfressat i impotent.



Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, RepúblicaValenciana, sense senyal per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent