Mercats medievals contra València

D’uns anys ençà, la moda de plantar mercats medievals (teatres, vestits, personatges…) als pobles per celebrar no sabem què, ha escampat una nova eixida festiva i comercial. Parades, actuacions, menges, banderes…, Banderes? A Bétera ens ha tocat la invasió castellano-leonesa, amb els seus blasons, estendards, marques, com si la tradició de la Corona d’Aragó no hagués passat per l’època medieval de cap manera: però ves que ara ens governa el PP, i aquella urbanització de MasCamarena que obliga de fer les representacions en exclusiu espanyol, atemptant contra la llei d’ús (això la gc no ho investigarà mai, no patiu els xaletaires*), i el PP de Bétera sembla que prefereix Castella que València, i això que va ser Jaume I i les seues tropes que van prendre el castell de Bétera, segons diu la Crònica del rei, però això és massa cultural, massa lectura, i més enllà d’anar a missa o al bar, podria clivellar alguns cervells de la regidoria: per això fins i tot els productes de les parades no havien de fer pudor a identitat catalana o valenciana: colonització, usurpació, robatori, fins i tot en les festes, i justament en la festa: com que s’acosta el 9 d’Octubre, i cal fer bona cara davant espanya, que res no depasse la ratlla de la mediocritat ni despulle la manca d’intel·ligència local. Fum, pols, greix, i que castella campe a l’albereda de Bétera: com que encara estem colonitzats per aquella meseta, no sembla que s’haja notat gaire l’abús de tanta banderola: veus?, els comuners, aquells rebels independentistes no sé si serien representats en aquesta nova falla que són els mercats medievals d’espasetes de fusta i ferralla barata: au, la bena als ulls i el serengue a remull.