7 de novembre de 2006
5 comentaris

No entenc les raons d’ERC

Molt més ràpid del que tothom esperava ja s’ha format acord per formar govern de la Generalitat. El tripartit es reedita tan ràpid que sembla que tot ja estava pactat. I aquesta reedició no em satisfà. No m’agrada el Sr. Montilla com a president a la Generalitat. I el motiu no és que sigui andalús. De tots els candidats era el que m’agrada menys com a persona, la seva manca de capacitat comunicativa me’l fa veure poc clar. No sé per on pot sortir, ni què pretén ni com actuarà… Era el candidat amb menys capacitats d’oratòria, de carisma, de lideratge, de simpatia… Ja m’hagués agradat un andalús ben simpàtic i amb grans dons per connectar amb la gent i que estimés realment Catalunya!!

I ERC ha decidit que fer president el Sr. Montilla era la millor opció pel país que hi havia. I les raons que dirimeix, ara per ara, per mi no són suficients (les podeu llegir aquí ben explicades al bloc del Sr. Terricabres). Jo vull saber quines polítiques concretes s’han pactat a nivell nacional que promocionin el català, que disminueixin l’espoliació fiscal, etc.. i no qui ocuparà cada cartera. I si les qüestions socials són les que pesen de debò, tal com diuen, quines polítiques s’han pactat a aquest nivell: quines mesures es prendran per aturar la crescuda del preu de l’habitatge, què es farà per integrar la immigració, etc… És aquí on ERC ha de pressionar! I per ara ningú ha explicat quins punts del programa electoral d’ERC es faran efectius.

Reitero que els quatre punts exposats pel Sr. Carod-Rovira el diumenge al vespre no em satisfan i no els trobo suficients. Els dos primers són inqüestionables, però el tercer i el quart…

En primer lloc si cal ser independents al que vulguin a Madrid és indiferent el que diguin, això no ha de condicionar la nostra política: no s’ha de fer el que ells volen ni s’ha de fer sempre el contrari del que volen. Hem de saber el què volem i fer-ho. No podem ser infants que sempre diem que sí sense qüestionar res ni adolescents contestataris.

I en segon lloc, tinc una enorme tristesa per les picabaralles continues i constants entre nacionalistes de CiU i ERC. La decisió d’ERC ens divideix més. Però CiU no ha contribuït ni de bon tros a aquesta entesa (només cal veure la campanya que han fet…). Tots dos partits són culpables de la incapacitat d’entesa nacional. Poc a poc l’han anat minant… I com que jo sóc de les que pensa que cada dia les dretes i esquerres es toquen més no entenc aquestes desavinences irreconciliables. Els ERC culpen a CiU d’haver estat els primers traïdors perquè van considerar com a primera opció l’entesa amb els socialistes, però al final són ells els que els hi donen el govern de la Generalitat. Si ERC s’hagués quedat a l’oposició no haurien tret més vots a les següents eleccions?

El temps dirà què en surt de tot això… No sabrem mai què hagués passat si s’hagués pres una altra decisió, però sabrem si aquesta ha estat una bona estratègia i si realment ERC pot treure vots dels socialistes. Per ara no tenim més remei que fer un vot de confiança com explica aquí el borinotus.

Però el meu sentiment en aquests moments és de desil·lusió i confusió (tal com diu el Marcús). I em sumo a tot allò que avui expressa en Vicent Partal (l’article que més m’ha agradat de tot el que he llegit aquests dies): "M’agradaria confiar en els meus polítics. M’agradaria més generositat i més humilitat, més diàleg i més intel·ligència, menys oportunisme i menys prepotència. M’agradaria no tenir la sensació que el vent va movent els camps d’ordi mentre ningú no sembla disposat a respectar l’opinió d’altri sense fer sortir tots els seus fantasmes particulars i no veure-hi sinó una posició contrària o interessada."

  1. Jo en canvi sóc feliç i t’ho explico.

    1.- l’eix nacionalisme/espanyolisme ja no existeix. Ara hi ha l’eix unionisme/sobiranisme. Caldrà,doncs, que a CiU es defineixin i tinguem també un centre-dreta independentista,com tenim un centre-esquerra independentista sota les sigles d’ERC.

    2.-Per ser independents hem de ser primer normals i tenir un eix consolidat de dreta/esquerra.

    3.-Ara vénen les municipals. Com que CiU s’ha aïllat, ERC pot tenir més regidors a la capital. Trias ja no té cap possibilitat.

    4.-A la tardor, Zapatero avança eleccions per legitimar el procés d’Euskadi que inclourà referèndum. Joan Ridao,d’ERC, es perfila com el cap de llista que pot donar més diputats a Esquerra, perquè en Duran ja no pinta res després d’enfadar-se amb ZP.

    5.-D’això en resultarà un partit independentista ben fort a les institucions, i una CiU que es repensarà el seu futur. Jo crec que CDC serà el partit independentista de centre-dreta, i UDC aturarà el PP.

    6.-C’s ha entrat per fer mal al PSC i en farà. En breu poden ser el partit transversal de l’unionisme, amb el seu discurs que no té res a veure amb la ultradreta. C’s és un partit d’homes de palla que ja s’han apropiat Losantos i La Cope per guanyar-se les bases del PSC i PSOE i condicionar el PP cap a posicions ultres.

    7.-L’independentisme té el futur al davant. Es igual si el President de la Generalitat us sembla un home gris. De fet, és President d’una comunitat autònoma com Andalusia. Pensar el contrari és tornar enrera. No tenim President de la República ni tenim Primer Ministres com els països normals amb qui aspirem unir-nos a Europa.

    8.-El procés sobiranista no és pas ràpid. Però ahir es va fer un pas de gegant al demostrar que l’independentisme no és essencialista ni ètnic, i que suma a tots els catalans vinguin d’on vinguin.

    9.-L’indepedentisme és profundament democràtic i ha d’aspirar a guanyar convencent a la majoria social del país, i no pas només amb un 51% pelat.L’europeisme ens hauria d’ajudar molt en aquest camí (jo sempre dic a tall d’exemple esportiu, que hauriem de ser els pioners en reclamar seleccions europees al món,i seleccions catalanes a Europa).

    10.-Veurem, viurem i guanyarem el referèndum d’autodeterminació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!