El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

3 de gener de 2010
Sense categoria
8 comentaris

PROPERA ESTACIÓ: EL CONCERT ECONÒMIC

Si convenim en donar per amortitzat l’Estatut, en base a les últimes filtracions sobre el tenor de l’esperada Sentència del Tribunal Constitucional, i donem per superat el cicle autonòmic i els tripartits, el 2010 ens hauria de portar un nou Govern de la Generalitat en condicions d’apostar per una nova etapa. I un dels elements estratègics més rellevants d’aquesta nova etapa ha de ser l’assoliment del Concert Econòmic. La crisi econòmica i social ens continuarà afectant durant l’any que acabem d’encetar i el concert econòmic pot ser una eina per suavitzar les conseqüències de la ressaca que patirem, segons els experts internacionals, durant la primera part de la dècada, abans de recuperar els índexs de creixement anteriors al 2007. 

Passarà la Sentència del TC sobre l’Estatut i les reaccions polítiques i socials associades, passaran les consultes per la independència dels mesos de febrer i abril, passaran les eleccions al Parlament, que portaran un nou govern catalanista, i encararem un nou moment històric que, d’una o altra forma, haurà d’anar acompanyat d’un desafiament a l’Estat i a les seves institucions.

Però el país necessitarà d’un govern estable i cohesionat que prengui decisions en la bona direcció, en l’actual marc estatal, al menys mentre que la majoria del país no expressi de manera inequívoca, per més del 50%, la seva voluntat d’esdevenir un país independent. També passaran les eleccions municipals de 2011, que hauran de confirmar l’inici del declivi del model de control social del PSC-PSOE. El nou govern català tindrà doncs, si les eleccions tenen lloc a la tardor d’enguany, tot el 2011 per plantejar el repte del concert allà on caldrà fer-ho: a Madrid. I el 2012 tindran lloc les eleccions a les Corts de l’estat, del que sortirà un nou govern, ja sigui del PP o del PSOE, segurament sense majoria suficient, tal com apunta avui el sondeig encarregat per La Vanguàrdia. El mateix que dona un paper decisiu a CiU i el PNB. Del PNB no podem esperar rés, si del que es tracta és de negociar nous escenaris per fer avançar el nostre autogovern. I des d’aquest humil apunt d’aquest bloc plantejo que el concert econòmic hauria de ser l’únic element de negociació política del Govern de la Generalitat i del Parlament català amb el govern espanyol sortit de les urnes, sense majoria absoluta.

M’avanço a les objeccions que planteja aquesta via. Si el TC acaba dictaminant contra l’Estatut actual, com no ho faria, arribat el cas, contra el concert econòmic? Hi ha maneres d’evitar que en el futur, un TC renovat, actui contra un acord polític del que resulti un sistema de finançament tipus Concert Econòmic. I davant d’aquells que aposten per renegar de tota implicació de Catalunya en l’estat, després d’una Sentència del TC que trinxi l’Estatut, cal dir que necessitarem continuar fent política, més enllà de pronunciaments del Parlament, manifestacions massives, tancaments de caixes o governs d’unitat o emergència nacionals.

Els plans B o els fulls de ruta post Sentència del TC, agradi o no agradi, s’hauran d’anar dissenyant i aplicant a mesura que els esdeveniments posin a prova la dimensió i la fortalesa del catalanisme i dels seus representants polítics davant de l’ofensiva dels poders de l’estat i de les seves terminals a Catalunya, que no són poques (i no em refereixo a les patètiques reaccions amb les que ens van obsequiar algunes cases regionals espanyoles ubicades a Catalunya, segurament animades i finançades per entitats i institucions de l’òrbita socialista). L’horitzó a mig termini ha de ser la plena sobirania, superades l’etapa autonomista i les etapes no nascudes, per inviables, del federalisme i de la confederació. Mentrestant tenim per davant tres anys per posar les bases d’una nova etapa que ha de començar a escriure’s sobre les cendres de la transició, a punt de ser finiquitada pel TC, de la mà del PP i del PSOE, i que ha de tenir el Concert Econòmic com a element nuclear que generi un ampli consens polític i social, i que per tant, el faci invencible.

  1. DRET A DECIDIR SOBRE INFRESTUCTURES i CONERT ECONÒMIC….? Això és enganyar descaradament al poble.
    Per tenir el Concer Econòmic, es necessita l’acord amb Espanya i mai no acceptarà que tinguem el Concert Econòmic………… Per tant, l’única viabilitat és la independència.Artur Mas ni l’esmenta ni la contempla, ni la vol, la independència.

  2.  
    CiU segueix jugant a l´ambigüitat i l´infantilisme. I després de decidir si volem concert econòmic què hem de fer …..? esperar que Espanya ens doni el concert econòmic?…. Independència i concert econòmic VAN JUNTS!senyor Mas.
    Per poder tenir el concert econòmic abans haurem d’obtenir l’independència…..
    Enlloc d´estar obsessionats a tornar a la Generalitat, CiU ens hauria de dir quin projecte té pel país. 
    MÉS AUTONOMIA …..? 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!