El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

10 de gener de 2009
Sense categoria
0 comentaris

ENERGIA I GUERRES DEL FUTUR

El recent i preocupant episodi del tall del subministrament de gas per part de l’empresa Gazprom (de la mà del govern rus) a Ucraïna i alguns altres països de l’Est d’Europa, és inquietant i un indici del que pot ser el conflicte global del futur i la mare de totes les batalles: la guerra per l’energia.

El nou imperialisme rus, la crisi econòmica mundial i un horitzó de no més de quatre dècades perquè l’energia d’origen fòssil comenci a ser escassa és un còctel del que no podem esperar més que inestabilitat i incertesa. Segurament la negociació entre Rússia i la comunitat internacional acabarà, en breu termini, amb el desproveïment de gas als països veïns que en aquests moments estan patint un hivern més que rigorós sense possibilitats d’accedir a aquesta important font d’energia. Però previsiblement el problema s’anirà agreujant els pròxims anys i els països que com Catalunya i la major part d’Europa tenim una gran dependència energètica de l’exterior, podriem començar a patir l’inici de la nostra decadència.

Per això és d’una importància estratègica vital que els nostres governs, tant el de la Generalitat com el de l’Estat i la pròpia Comissió Europea no perdin més el temps i prenguin decisions. Es inajornable diversificar les fonts d’energia, promoure de manera efectiva les energies renovables i invertir en R+D+I, si volem tenir continuïtat com a societat i país avançats els propers anys. A Catalunya, el Govern Tripartit va demostrar del que és capaç quan va haver de gestionar la sequera aquest estiu. No es pot esperar rés d’un govern del que la UGT acaba de dir que és nefast gestionant la crisi del sector de l’automoció a casa nostra. Si en aquest tema no se’n surten, imaginem-nos el que poden ser capaços de fer en la batalla energètica. Una altra raó, en definitiva, per un canvi de govern al front de la Generalitat, que torni a una Convergència i Unió, si més no més preparada per fer front a aquests i altres reptes de futur.

Experts en geopolítica avisen des de fa anys que l’aigua i l’energia seran, i ja són en alguns casos, l’origen dels conflictes armats del futur. A ningú se li escapa que l’escassetat d’aigua a zones com l’Orient Mitjà és un factor a tenir en compte a l’hora d’analitzar la guerra entre àrabs i israelians. I més a prop, a l’Estat espanyol, nomès cal recordar el que va provocar el projecte del Pla Hidrològic espanyol, promogut pel govern del PP.

Per acabar, una vivència personal que em va ajudar a comprendre la importància d’aquest problema; un problema que deixarem en herència, per desgràcia nostra, als nostres fills. En la meva anterior etapa laboral, vaig tenir ocasió de portar el compte, en l’empresa de serveis per la que treballava farà un parell d’anys, d’una de les empreses més importants de l’Ibex-35 de la borsa espanyola. Un dels seus responsables em va avançar el canvi estratègic pel que havien optat: deixar progressivament el sector de la construcció i dels serveis bàsics a les empreses per concentrar-se en la gestió de l’aigua i de les energies alternatives. D’això se’n diu tenir olfacte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!